Dobrodošlica za Assada nakon ponovnog prijema Sirije u Arapsku ligu

Predsjednik Sirije prisustvuje prvom samitu regionalnog bloka od suspenzije njegove zemlje zbog gušenja antivladinih protesta 2011. godine.

Bashar al-Assad razgovara s Abdel-Fattahom al-Sisijem uoči samita Arapske lige u Džedi (SANA/Reuters)

Nakon više od desetljeća izolacije Bashar al-Assad, predsjednik ratom razorene Sirije, ponovno je primljen u Arapsku ligu.

Assad je u petak prisustvovao 32. samitu regionalnog bloka, koji je počeo u lučkom gradu Saudijske Arabije Džedi, prvi put od suspenzije njegove zemlje nakon izbijanja rata u Siriji 2011. godine.

Analitičari kažu da je ponovni prijem Sirije u 22-članu Arapsku ligu snažan signal da Asadova izolacija završava, odražavajući važnu promjenu u tome kako regionalni akteri gledaju na stvarnost opstanka njegove vlade, na načine koji su u suprotnosti sa Zapadom.

“Želim glasno poželjeti dobrodošlicu Siriji nazad na njeno mjesto među svojom braćom”, rekao je alžirski premijer Ayman Benabderrahmane u uvodnom govoru samita.

Dok su čelnici ulazili u glavnu dvoranu, Assad je, između ostalih, razmijenio pozdrave s egipatskim predsjednikom Abdel-Fattahom al-Sisijem.

Zagrljaj Bin Salmana i Assada

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman koji je de facto vladar kraljevstva, zagrlio je Assada prije nego što je njihova službena fotografija snimljena prije početka sastanka.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi opozvano je nakon što je Assad naredio gušenje protesta u martu 2011. godine, što je zemlju uvuklo u rat u kojem je od tada ubijeno gotovo pola miliona ljudi i raseljeno još 23 miliona.

Neke su arapske države nastojale okončati Assadovu izolaciju i pozdravile odluku, dok su se druge protivile potpunoj normalizaciji bez političkog rješenja sirijskog sukoba i žele da se stvore realni uslovi za povratak Sirije.

Naftna sila Saudijska Arabija, nekada pod jakim utjecajem Sjedinjenih Američkih Država, preuzela je diplomatsko vodstvo u arapskom svijetu u protekloj godini, ponovno uspostavivši veze s Iranom, poželjevši dobrodošlicu Siriji nazad u arapsko okrilje te pri tome razmišlja i o sukobu u Sudanu.

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozdravlja princ Badr Bin Sultan, zamjenik guvernera Meke, po njegovom dolasku na aerodrom u Džedi kako bi prisustvovao arapskom samitu (AP)

I Zelenski na samitu Arapske lige

Samitu je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji želi izgraditi podršku Kijevu u borbi protiv Rusije.

Iznenadni dolazak Zelenskog prva je posjeta Bliskom Istoku od ruske invazije u februaru 2022. godine, koja daje ukrajinskom lideru priliku da se obrati čelnicima regije koji su bili daleko manje ujedinjeni u podršci Kijevu nego nepokolebljivi zapadni saveznici.

Dužnosnik Arapske lige rekao je za AFP da je poziv Zelenskom došao iz Saudijske Arabije, a ne iz bloka.

Nije bilo neposrednih komentara Saudijske Arabije.

Predstavnik Ruske ambasade će, također, prisustvovati samitu, prema riječima saudijskog dužnosnika.

Zelenski je optužio neke arapske čelnike da ignoriraju strahote ruskog rata protiv njegove zemlje.

Poziv da ‘iskreno pogledaju’ na rat u Ukrajini

“Nažalost, postoje neki u svijetu i ovdje, među vama, koji zatvaraju oči pred tim kavezima i nezakonitim pripajanjima teritorija”, kazao je učesnicima samita, pozivajući ih da “iskreno pogledaju” na rat.

Zaljevske države pokušale su ostati neutralne u sukobu u Ukrajini, uprkos pritisku Zapada na zaljevske proizvođače nafte da pomognu u izolaciji Rusije, druge članice OPEC+.

Iako je obećala stotine miliona dolara pomoći Ukrajini i podržala rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se osuđuje ruska invazija, također je blisko koordinirala s Rusijom o pitanju energetske politike, zaradivši prijekor od Washingtona prošle godine.

Ranije je saudijski dužnosnik rekao novinarima da je Rijad i dalje otvoren za doprinos posredovanju u okončanju sukoba, posebno “o važnim manjim pitanjima koja mogu kumulativno pomoći da se na kraju postigne političko rješenje cijelog pitanja”.

Izvor: Agencije