Šefovi diplomatija razgovaraju uoči samita Arapske lige u Džedi

Ovogodišnji samit obilježit će ponovni prijem ratom razorene Sirije u 22-članu ligu, prema čemu je skeptično nekoliko arapskih zemalja, prvenstveno Katar.

Ovogodišnji samit Arapske lige počinje u petak u Džedi (Al Jazeera)

Arapski ministri vanjskih poslova sastali su se u Saudijskoj Arabiji uoči godišnjeg samita Arapske lige kako bi razgovarali o dnevnom redu predstojećeg skupa i nacrtima rezolucija.

Ovogodišnji samit, koji počinje u petak u Džedi, obilježit će ponovni prijem ratom razorene Sirije u 22-članu ligu, nakon 12-godišnje suspenzije.

Članstvo Sirije je zamrznuto nakon brutalnog gušenja masovnih protesta protiv njegove vladavine od sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2011. godine.

Zemlja je brzo potonula u brutalni građanski rat, u kojem je ubijeno skoro pola miliona ljudi te raseljena je polovina predratnog stanovništva od 23 miliona ljudi, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad održao je ove sedmice bilateralne sastanke u kraljevstvu s nekoliko kolega, dok Damask nastavlja apelirati za prijeko potrebna ulaganja u ratom razorenu zemlju – razorenu sukobom i zapadnim sankcijama – i krenuo je u obnavljanje veza sa Saudijskom Arabijom, Jordanom, Egiptom i Irakom.

‘Pravedno rješenje sukoba’

Povratak Sirije u arapsko okrilje dolazi u vrijeme kada Damask također pokušava izmijeniti veze s Turskom, ključnom saveznicom naoružanih sirijskih opozicionih grupa na sjeverozapadu zemlje.

Nekoliko arapskih zemalja i dalje je, međutim, skeptično prema povratku Sirije u Arapsku ligu, prvenstveno Katar.

Visoki katarski diplomata, šejh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, izjavio je u srijedu da se njegova zemlja protivi povratku Sirije, ali da ne želi stati “protiv arapskog konsenzusa”.

Svaka arapska zemlja, međutim, može jednostrano normalizirati odnose sa Sirijom, rekao je Al Thani.

Da bi se to dogodilo iz perspektive Katara, Sirija mora proći “kroz pravedno i sveobuhvatno rješenje” sukoba, dodao je.

Samit, također, dolazi u vrijeme kada se arapske vlade bore da riješe sukob u Sudanu između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah Burhan, i suparničkih paravojnih snaga za brzu podršku, kojima zapovijeda general Mohamed Hamdan Dagalo.

U borbama u toj istočnoafričkoj zemlji, koje su izbile sredinom aprila, ubijeno je više od 600 ljudi, a deseci hiljada su raseljeni.

Izvor: Agencije