Bashar al-Assad u Saudijskoj Arabiji prvi put od početka rata

Predsjednik Sirije doputovao je u Džedu pred samit Arapske lige, u koju je Sirija vraćena poslije 11-godišnje suspenzije.

Dolazak sirijskog predsjednika u Saudijsku Arabiju u četvrtak je primjer da većina arapskih zemalja teži normalizaciji odnosa s Damaskom (AFP)

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad doputovao je u četvrtak u saudijski lučki grad Džedu, prema televiziji Al-Arabiya i sirijskoj državnoj televiziji.

Assad će prisustvovati samitu Arapske lige u petak, nakon što je Sirija vraćena u tu regionalnu organizaciju nakon više od 11 godina poslije suspenzije.

Assad i njegova vlada 2011. godine su izazvali kritike regije zbog brutalnog gušenja protesta i rata u Siriji koji je uslijedio poslije toga.

Dolazak sirijskog predsjednika u Saudijsku Arabiju u četvrtak je najnoviji primjer da većina arapskih zemalja teži normalizaciji odnosa s Damaskom.

Rijad bio saveznik opozicije

Saudijska Arabija bila je ključni saveznik naoružanih opozicionih grupa u Siriji koje su tokom građanskog rata u zemlji tražile da Assad odstupi sa vlasti.

Posljednjih mjeseci Rijad je pozivao na dijalog kako bi se okončao konflikt u kojem je ubijeno oko pola milionaljudi, dok je raseljena polovina predratne sirijske populacije.

Assadove trupe preuzele su kontrolu nad većim dijelom Sirije zahvaljujući najvažnijim saveznicima Rusiji i Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije