Kalifornija plaća 24 miliona dolara porodici preminulog u pritvoru

Savezna država platit će kaznu za namirenje građanske tužbe porodice Edwarda Bronsteina, koji je preminuo u policijskom pritvoru nakon što je vikao: ‘Ne mogu disati…’

Sedam saobraćajnih policajaca i medicinska sestra optuženi su za ubistvo iz nehata (AP)

Američka savezna država Kalifornija platit će 24 miliona dolara za namirenje građanske tužbe porodice Edwarda Bronsteina (38), koji je preminuo u policijskom pritvoru nakon što je vikao: “Ne mogu da dišem…”, dok ga je nekoliko policajaca obuzdavalo u pokušaju da mu bude uzet uzorak krvi, saopćili su advokati porodice.

Sedam saobraćajnih policajaca Kalifornije i medicinska sestra optuženi su za ubistvo iz nehata ranije ove godine u vezi sa smrću Bronsteina, prenosi Tanjug, pozivajući se na AFP.

Annee Della Donna i Eric Dubin, advokati Bronsteinove maloljetne djece, rekli su da je ovo najveća nagodba Kalifornije i druga u historiji Sjedinjenih Američkih Država, od kako je grad Minneapolis platio 27 miliona porodici ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda.

Advokati su za srijedu zakazali konferenciju za novinare u Los Angelesu, gdje će iznijeti više detalja.

‘Akutna intoksikacija metamfetaminom’

Isljednik okruga Los Angeles kazao je da je do Bronsteinove smrti došlo zbog “akutne intoksikacije metamfetaminom dok su ga obuzdavali policijski službenici”.

U izvještaju se navodi da je Bronstein bio bijelac.

Odveden je u pritvor nakon što su ga saobraćajci zaustavili zbog sumnje da je vozio pod dejstvom nedozvoljenih supstanci 31. marta 2020. godine.

Umro je u pritvoru u Altadeni, sjeverno od centra Los Angeles, dva mjeseca prije nego što je policija ubila Georgea Floyda u Minnesoti, koji je, također, govorio “Ne mogu disati…”, dok mu je osuđeni policajac Derek Chauvin koljenom pritiskao vrat duže od devet minuta.

Kada je okružni tužilac George Gascon objavljivao detalje krivične prijave, rekao je da je patrola na autoputu, zanemarivanjem Bronsteina, izazvala njegovu smrt.

Članovi porodice kazali su da se Bronstein plašio igle i vjeruju da je zato odbijao vađenje krvi.

Objavljen je i videosnimak incidenta koji je snimio narednik, a na kojem se vidi nekoliko policajaca kako vezanog Bronsteina primoravaju da legne na pod, dok on viče: “Uradit ću svojevoljno, obećavam, obećavam…”

‘Samo se opusti i prestani se opirati’

Nastavio je vikati i moliti, dok ga je šest policajaca držalo licem okrenutim ka podu.

“Sad je kasno”, rekao je jedan policajac, dok je drugi uzviknuo “Prestani galamiti…”

“Ne mogu disati, ne mogu…”, plakao je Bronstein, a policajac mu je na to rekao: “Samo se opusti i prestani se opirati”.

Međutim, Bronsteinov glas je bio sve tiši, dok nije zašutio.

Medicinska sestra mu je nastavila vaditi krv, a policajci su ga držali na zemlji.

Kada su shvatili da nema puls i da ne diše, šamarali su ga i vikali: “Edwarde, probudi se!”

Tek 11 minuta nakon njegovog posljednjeg vriska počeli su oživljavanje, ali Bronstein se nije osvijestio i proglašen je mrtvim.

Izvor: Agencije