U istrazi kulta izgladnjivanja do smrti u Keniji do sada pronađeno 90 tijela

Paul Mackenzie Nthenge, koji je svojim sljedbenicima rekao da poste do smrti da bi se susreli s Bogom, uhapšen je 14. aprila zbog povezanosti sa kultom izgladnjivanja.

Tijela djece su najbrojnija među nađenim tijelima (AP)

U Keniji je do sada pronađeno 90 tijela članova sekte koji su slijedili izgladnjivanje do smrti koje je propovijedao samozvani pastor Paul Mackenzie Nthenge.

Paul Mackenzie Nthenge, koji je svojim sljedbenicima rekao da poste do smrti da bi se susreli s Bogom, uhapšen je 14. aprila zbog povezanosti sa kultom izgladnjivanja.

Policija je prošle sedmice, po dojavi građana, pronašla pastora i još 15 iznemoglih u Međunarodnoj crkvi dobrih vijesti, gdje su gladovali.

Najnoviji bilans je i dalje privremen i istražitelji očekuju najgore u slučaju koji se sada naziva “masakr u šumi Sakahola”, po imenu mjesta na jugoistoku Kenije gdje su nađena tijela članova Međunarodne crkve dobrih vijesti (Good News International Church), prenosi agencija Beta.

“Ne znamo koliko masovnih grobnica, koliko tijela ćemo otkriti”, rekao je kenijski ministar unutrašnjih poslova Kithure Kindiki, koji je došao na to mjesto.

Među žrtvama najviše djece

Prema izvorima sa kojima je razgovarao AFP, tijela djece su najbrojnija među nađenim tijelima.

Hussein Khalid, izvršni direktor nevladine organizacije Haki koja je dala uzbunu na djelovanje te sekte, rekao je da su 50 do 60 posto tijela djece, zatim žena i na kraju muškaraca.

Zbog obima “masakra” operacije potrage su na neko vrijeme obustavljene dok se obrade do sada pronađena tijela i rasterete prenatrpane mrtvačnice.

Posljednjih nekoliko dana istražitelji pretražuju crvenu zemlju na velikoj teritoriji od oko 325 hektara gdje bi mogle da se nađu desetine grobnica.

Propusti policije i suda

Ministar je rekao da postoji mogućnost da se samoproklamovani pastor te crkve Paul Mackenzie Nthenge goni za “terorizam”.

Pastor je ranije dva puta hapšen, 2019. i u martu ove godine, u vezi sa smrću djece. Svaki put je pušten uz kauciju, a oba slučaja se i dalje vode na sudu.

Ovaj slučaj postavlja brojna pitanja o propustima policijskih i sudskih vlasti koji poznaju pastora već nekoliko godina.

Skandal je također oživio raspravu o kontroli kultova u Keniji.

Izvor: Agencije