Historijski korak u američkom gradu: Vladini uredi zatvoreni za muslimanske praznike

Ranije su za Bajram zatvarane samo pojedine obrazovne ustanove.

Muslimani slave Kurban-bajram u Kentuckyju (SAD) 9. jula prošle godine (Reuters)

Gradsko vijeće Dearborna, u američkoj saveznoj državi Michigan, objavilo je da će proglasiti neradni dan za općinske zaposlenike i zatvoriti sve svoje urede za Ramazanski i Kurban-bajram, čime će postati prva općina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja će svojim zaposlenicima odobriti službeni odmor tokom muslimanskih praznika.

Gradsko vijeće Dearborna organiziralo je i Ramazanski festival koji nudi brojne aktivnosti u kojima mogu uzeti učešće muslimani, postači, ali i ostali stanovnici ovoga grada. Ovakve proslave i druženja mediji su opisali kao “historijske” i prve takve vrste u zemlji.

Prema američkim novinama Detroit Free Press, ovo je prvi put da je Gradsko vijeće Dearborna pomoglo organizirati i podržati događaje tokom ramazana i Ramazanskog bajrama. Stanovništvo Dearborna sada čini više od 47 posto arapskih Amerikanaca, od kojih su većina muslimani.

Zasluge za organiziranje ovakvih manifestacija bez presedana pripadaju gradonačelniku Abdullahu Hammoudu, koji je preuzeo dužnost prošle godine kao prvi arapski Amerikanac i prvi musliman na funkciji gradonačelnika Dearborna, koji je dom jedne od najvećih arapskih i muslimanskih zajednica u SAD-u.

Prema medijima, Gradsko vijeće Dearborna je u ranijem saopćenju za javnost najavilo da će zatvoriti svoje urede za Ramazanski bajram, koji muslimani dočekuju u petak, 21. aprila. Osim ureda Gradskog vijeća bit će zatvorena i Gradska narodna biblioteka i Okružni sud. Ovo će biti prvi put da su općinske službe zatvorene povodom obilježavanja Bajrama.

Gradonačelnik je članovima svog vijeća predložio zatvaranje ureda Gradskog vijeća povodom Bajrama, a vijeće je to odobrilo. Ranije su za Bajram zatvarane samo pojedine obrazovne ustanove.

Pod pokroviteljstvom Abdullaha Hammouda, Gradsko vijeće je najavilo održavanje svečane manifestacije u subotu, 22. aprila, povodom Ramazanskog bajrama, tokom koje će biti upriličen ​​doručak s gradonačelnikom, organizirane igraonice ​​i razne aktivnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije