Deutsche Bank zatvara IT operacije u Rusiji

Najveća njemačka banka je ponudila otpremnine za 500 IT stručnjaka koji su još uvijek na njenom platnom spisku u Rusiji.

Deutsche Bank navodno planira ugasiti preostale operacije softverske tehnologije u Rusiji (Reuters)

Deutsche Bank gasi preostale operacije softverske tehnologije u Moskvi i Sankt Peterburgu, jer njemački zajmodavac želi okončati dva desetljeća oslanjanja na rusku IT ekspertizu, objavio je The Financial Times (FT).

Banka je ponudila pojedinačne otpremnine za 500 IT stručnjaka koji su još uvijek na njenom platnom spisku u Rusiji i želi otpustiti osoblje u sljedećih šest mjeseci, navodi se u izvještaju u srijedu, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Najveća njemačka banka, u iznenađujućem potezu prošle godine, rekla je da će ugasiti rusko poslovanje nakon što se suočila s oštrim kritikama nekih investitora i političara zbog veza s tom zemljom nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “ specijalna vojna operacija”.

Odluka o ‘potpunom zatvaranju’

Zajmodavac je nakon toga počeo premještati nekoliko stotina ruskih IT stručnjaka u Berlin, a Handelsblatt je objavio da se “trocifreni“ broj IT stručnjaka preselio od juna prošle godine.

Deutsche Bank još nije donijela službenu odluku o potpunom zatvaranju svojih IT operacija u Rusiji, ali taj se potez interno smatra gotovim, navodi se u izvještaju.

Deutsche Bank nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Izvor: Agencije