Alžir najavljuje milijardu dolara za razvoj Afrike

Alžirski predsjednik najavio je da će ova zemlja izdvojiti sredstva za finansiranje razvojnih projekata širom kontinenta.

Rečeno je da će se pažnja posvetiti 'integracijskim projektima ili onima koji mogu pridonijeti ubrzanju razvoja u Africi' (Reuters)

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune rekao je da će ova sjevernoafrička država izdvojiti milijardu dolara za finansiranje razvojnih projekata širom kontinenta preko Alžirske agencije za međunarodnu saradnju za solidarnost i razvoj.

Službena novinska agencija APS navela je da je njegova odluka objavljena u govoru koji je pročitao premijer Aimene Benabderrahmane na godišnjem samitu čelnika Afričke unije u glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi, prenosi Fena.

Ubrzati razvoj u Africi

“Odlučio sam ubrizgati milijardu američkih dolara u korist Alžirske agencije za međunarodnu saradnju za solidarnost i razvoj za finansiranje razvojnih projekata u afričkim zemljama,” navodi se u govoru čiji je dio objavio APS.

Rečeno je da će se pažnja posvetiti “integracijskim projektima ili onima koji mogu pridonijeti ubrzanju razvoja u Africi”.

Tebboune je rekao da se pristup agencije temelji na uvjerenju Alžira da su “sigurnost i stabilnost u Africi povezani s razvojem”.

Izvor: Agencije