UN: Saif al-Adel novi vođa Al-Kaide

Američki State Department kaže da al-Adel, za kojim je raspisana nagrada od 10 miliona dolara, ima sjedište u Iranu.

Seif al-Adel je bivši oficir egipatskih specijalnih snaga (Reuters)

Saif al-Adel, bivši oficir egipatskih specijalnih snaga koji je visokorangirani član Al Kaide za kojim je raspisana nagrada od 10 miliona dolara, sada je “nesporni” vođa oružane grupe, navodi se u novom izvještaju UN-a o toj organizaciji.

Al Kaida nije zvanično imenovala nasljednika Aymana al-Zawahirija, za kojeg se vjeruje da je ubijen u američkom raketnom napadu u Kabulu prošle godine, zadajući novi udarac toj organizaciji otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine, piše Reuters a prenosi Fena.

Iako je jedan američki obavještajni službenik u januaru rekao da je Zawahirijevo nasljeđe ostalo nejasno, u izvještaju Ujedinjenih naroda u kojem se procjenjuju rizici od te grupe stoji: “U raspravama u novembru i decembru, mnoge države članice zauzele su stav da Saif al-Adel već djeluje kao de facto i neprikosnoveni vođa grupe.”

Zawahirijeva smrt je izvršila pritisak na grupu da izabere strateškog vođu koji može pažljivo planirati smrtonosne operacije i voditi mrežu, tvrde stručnjaci za Al Kaidu.

‘Lukava ličnost s pokeraškim licem’

Za razliku od njegovih ubijenih prethodnika koji su zadržali visok profil objavljujući videa u kojima prijete Sjedinjenim Američkim Državama, stručnjaci kažu da je al-Adel planirao napade iz sjene dok je pomogao da se Al Kaida pretvori u najsmrtonosniju grupu na svijetu.

Adela je u novembru 1998. godine savezna velika porota optužila za ulogu u bombaškim napadima na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji u kojima su ubijena 224 civila i ranjeno više od 5.000 drugih.

Osim operacija u Africi, njegovih kampova za obuku i veze s ubistvom američkog novinara Daniela Pearla u Pakistanu 2002. godine, prema američkim istražiteljima, malo se toga zna o al-Adelu.

Američki State Department kaže da al-Adel ima sjedište u Iranu. Program Nagrada za pravdu ovog odjela nudi do 10 miliona dolara za informacije o al-Adelu, za kojeg se navodi da je član “rukovodećeg vijeća Al Kaide” i da je na čelu vojnog komiteta organizacije.

Na web stranici programa stoji da se nakon bombaških napada u Africi, bivši potpukovnik egipatske vojske preselio u jugoistočni Iran, gdje je živio pod zaštitom Islamske revolucionarne garde te zemlje.

Njega i druge vođe Al Kaide Iran je u aprilu 2003. stavio u kućni pritvor, iz kojeg je pustio njega i još četvoricu u zamjenu za iranskog diplomatu koji je kidnapovan u Jemenu.

Ali Soufan, bivši specijalni agent FBI-ja koji je pratio operativce Al Kaide, napisao je u profilu koji prenosi Centar za borbu protiv terorizma da je al-Adel, čije borbeno ime znači “mač pravde”, opisan kao “lukava ličnost s pokeraškim licem”. Njegovo pravo ime je Mohammed Salahuddin Zeidan.

Izvor: Agencije