Finska spremna zatražiti još pripadnika Frontexa

Prošle sedmice, Finska je zatvorila sve granične prijelaze sa Rusijom zbog situacije, najkasnije do 13. decembra.

Tim Frontexa stigao je prošle sedmice i planira ostati u Finskoj do kraja januara (Reuters - Ilustracija)

Finska pogranična služba je spremna zatražiti još pomoći od Evropske agencije za zaštitu granica Frontex, ukoliko bude potrebno, prenosi Tanjug.

Prošlog mjeseca, Finska je zatražila pomoć od pedeset graničara Frontexa kako bi im pomogli u nadzoru granične zone i drugim poslovima, prenio je finski portal Ile. Prošle sedmice, Finska je zatvorila sve granične prijelaze sa Rusijom zbog situacije, najkasnije do 13. decembra.

Zvanični Helsinski je saopćio da je time želio zaštititi državu od, kako je Vlada navela, ruskog hibridnog napada kojim su neupisani migranti iz trećih država ulazili na finsku granicu.

Granica od 1.300 kilometara

Tim Frontexa stigao je prošle sedmice i planira ostati u Finskoj do kraja januara. Dodatni službenici koji će doći su razni pravni stručnjaci i prevodioci, kako bi pomogli u registraciji potencijalnih tražilaca azila.

Šef finske pogranične službe, major Ville Joskitt rekao je kako je ta služba zadovoljna kako brzo je Frontex poslao pomoć, ocjenjujući da su brojni pripadnici došli u Finsku prvi put.

Ukoliko se prolongira situacija ili dođe do drugačijeg razvoja događaja, Finska je spremna zatražiti dodatnu pomoć od Frontexa, rekao je Joskitt.

Finska sa Rusijom dijeli granicu u dužini od 1.300 kilometara.

Izvor: Agencije