Svjetski program za hranu završava u januaru svoj glavni program pomoći Siriji

WFP je posljednjih godina smanjio podršku u Siriji i susjednim zemljama koje su domaćini milionima Sirijaca izbjeglih od sada već trinaestogodišnjeg sukoba.

Humanitarne agencije se bore da pažnja svijeta ponovo bude usmjerena na Siriju, jer postoji zamor donatora a budžeti su smanjeni (Reuters)

Svjetski program Ujedinjenih naroda za hranu (WFP) je najavio da će u januaru okončati svoj glavni program pomaganja stanovništvu ratom razorene Sirije, u kojoj više od dvanaest miliona ljudi nema redovan pristup hrani.

WFP je posljednjih godina smanjio podršku u Siriji i susjednim zemljama koje su domaćini milionima Sirijaca izbjeglih od sada već trinaestogodišnjeg sukoba, prenosi Beta.

Humanitarne agencije se bore da pažnja svijeta ponovo bude usmjerena na Siriju, jer postoji zamor donatora a budžeti su smanjeni.

U julu je WFP saopćio da je zbog budžetskih ograničenja morao da smanji pomoć Siriji, i nju umjesto 5,5 miliona pogođenih prima tek oko polovina tog broja.

Mjesec dana kasnije, agencija je smanjila novčanu pomoć sirijskim izbjeglicama u Jordanu.

U novembru su WFP i Agencija UN-a za izbjeglice najavili da će sljedeće godine za trećinu smanjiti broj sirijskih izbjeglica u Libanu koje primaju novčanu pomoć.

WFP je u najnovijem saopćenju u ponedjeljak istakao da je do kresanja pomoći došlo jer je nesigurnost dopremanje hrane “gora nego ikada” i ocijenio da će to uticati na milione ljudi.

Programi pomoći

U najnovijem, septembarskom izvještaju agencije, navodi se da je 3,2 miliona Sirijaca imalo koristi od njenih programa.

WFP je rekao da će zadržati manje programe pomoći, program školske prehrane i inicijative za rehabilitaciju sirijskih sistema za navodnjavanje i pravljenje proizvoda od žita.

Kao i druge velike humanitarne agencije, WFP je nakon početka sirijskog ustanka – preraslog 2011. godine u građanski rat – povećao podršku Sirijcima u zemlji i onima koji su pobjegli u Liban, Tursku, Jordan i Irak.

Za svoj sve manji budžet za Siriju, agencije krive globalni zamor donatora, pandemiju COVID-19 i rat u Ukrajini.

Uz to je izbio i rat Hamasa i Izraela, i Pojas Gaze ima velikih potreba za humanitarnom pomoći.

Iako su se borbe u Siriji uglavnom smirile, njeni ekonomski izgledi su mračni. UN procjenjuje da 90 posto Sirijaca živi u siromaštvu.

Izvor: Agencije