Danska kraljica će abdicirati nakon 52 godine na prijestolju

Kraljica Margareta II, koja je preuzela dansko prijestolje 1972. godine, najdugovječnija je evropska monarhinja nakon smrti britanske kraljice Elizabete II.

Kraljica Margareta cijeli život uživa široku podršku Danaca, koji vole njenu taktičnost i kreativnost (Reuters)

Danska kraljica Margareta II abdicirat će 14. januara nakon 52 godine na prijestolju, a naslijedit će je njen nastariji sin, prijestolonasljednik Frederik. Takvu odluku kraljica je objavila u svom novogodišnjem govoru, piše Reuters.

Kraljica (84), koja je preuzela dansko prijestolje 1972. godine, najdugovječniji je evropski monarh nakon smrti britanske kraljice Elizabete II. u septembru 2022.

U februaru je uspješno operisala kičmu.

“Operacija me je prirodno potakla na razmišljanje o budućnosti – je li došlo vrijeme da prepustim dužnost idućoj generaciji”, rekla je u govoru.

Kraljica uživa široku poršku Danaca

“Odlučila sam da je sada pravo vrijeme. Odstupit ću s dužnosti danske kraljice 14. januara, 52 godine nakon što sam naslijedila svog voljenog oca”, rekla je. “Ostavljam prijestolje svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku”.

U Danskoj formalnu vlast imaju parlament i vlada. Od monarha se očekuje da bude iznad stranačke politike i da zastupa naciju tradicionalnim dužnostima kao što su državne posjete i proslave nacionalnih praznika.

Kraljica Margareta, rođena 1940. godine, cijeli život uživa široku podršku Danaca, koji vole njenu taktičnost i kreativnost.

Izvor: Agencije