Oštrije sigurnosne mjere u Parizu zbog ‘terorističke prijetnje’

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je razlog za visoke sigurnosne mjere sukob između Izraela i Palestine.

Samo u Parizu bit će raspoređeno 6.000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi se održao red (Reuters)

Francuska vlada će angažirati više od 95.000 pripadnika policijskih i vojnih snaga za proslavu Nove godine, dodajući da povećana “teroristička prijetnja” zahtijeva pojačanu sigurnost, javlja AFP.

Samo u Parizu, gdje se očekuje do milion slavljenika na Jelisejskim poljima u nedjelju navečer – dvostruko više nego prošle godine – bit će raspoređeno 6.000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi se održao red, prenosi Fena.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je novinarima da je razlog za angažiranje snaga “kontekst povećane terorističke prijetnje zbog sukoba u Izraelu i Palestini”.

“Više ljudi se očekuje na ulicama glavnog grada nego prošle godine zbog dodatnih proslava povodom obilježavanja 2024. godine kao godine Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu”, rekao je Darmanin.

Jačanje sigurnosti

Dodao je da će raspoređivanje snaga uključivati 90.000 policajaca ili žandara, 5.000 pripadnika vojnog kontingenta protiv terorizma, u sklopu Operacije Sentinel, kao i mobilne jedinice.

Konzumacija alkoholnih pića bit će zabranjena u nekim područjima Pariza, rekao je.

“Niti jedan politički skup neće biti dozvoljen”, dodao je šef policije Pariza Laurent Nunez.

Obavljat će se fizički pretresi osoba prije nego što dobiju pristup području gdje se održava slavlje oko Jelisejskih polja.

Također, bit će zabranjeno nošenje “bilo kakvih predmeta koji bi mogli biti korišteni kao oružje”.

“Dronovi će se koristiti za nadzor, a obavještajne službe Francuske će biti u pripravnosti”, rekao je Darmanin.

Izvor: Agencije