Jerusalem Post: Hamas je savršeno zavarao Izrael prije operacije Poplava Al-Aksa

Sigurnosni izvor navodi kako je Hamas savršeno prevario Izrael prije napada 7. oktobra, te da je izraelska vojska bila slijepa i strateški podbacila.

Borci iz brigada Al-Qassam na putu ka prelazu Erez u sjevernom pojasu Gaze 7. oktobra (AFP)

U petak je list Jerusalem Post objavio izvještaj o obavještajnom neuspjehu Izraela kada ga je Hamas iznenadio pokretanjem operacije “Poplava Al-Aqsa” 7. oktobra.

List je, pozivajući se na izraelske sigurnosne izvore, izložio sve aspekte neuspjeha izraelskih sigurnosnih službi, uključujući vojnu obavještajnu službu (Aman), Službu unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) i vanjsku obavještajnu službu (Mossad), da prate indikatore koji ukazuju na napad na vojni štab i naselja oko Pojasa Gaze, te izbjegavanje vodstva Hamasa izraelskog obavještajnog nadzora.

Jerusalem Post je citirao izraelski sigurnosni izvor koji je rekao da je Hamas savršeno prevario Izrael prije napada 7. oktobra, te da je vojska bila slijepa i strateški podbacila.

Tajne razmjene poruka

Bezbjednosni izvor je rekao da su šef pokreta Hamas u Gazi Yahya Al-Sinwar i komandant Brigada Al-Qassam Muhammad Al-Deif imali saznanja o obavještajnom nadzoru, te su poruke razmjenjivali tajnim putevima.

Prema izvoru, Al-Sinwar i Al-Deif su imali saznanja o bliskom nadzoru izraelskih obavještajnih službi, te su koristili tajne metode za dostavljanje poruka. Bezbjednosni izvor je rekao i da to nisu shvatili ni Vojna obavještajna služba, ni Mosad, ni Šin Bet, inače, ne bi ostavili granicu nečuvanom i bez ikakvog prvobitnog odgovora na napad sa zemlje ili iz zraka 7. oktobra ove godine.

List citira sigurnosne izvore koji navode da su neki od izraelskih špijunskih alata koji su podmetnuti tokom operacije koju je izraelska vojska izvela 2018. u Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze pali u ruke Hamasa, koji je možda uspio da ih dešifruje uz pomoć Irana.

Izvor: Agencije