SAD nije pronašao dokaze stranog uplitanja u izbore 2022.

Ministarstva pravosuđa i domovinske sigurnosti objavili su izvještaj u kojem se zaključuje da nijedna strana vlada ili agent nisu potkopali sigurnost ili integritet izbornih sistema.

Javni izvještaj objavljen je nakon povjerljive procjene stranog uplitanja u izbore dostavljene predsjedniku Joeu Bidenu (AP)

Izvještaj američke vlade otkriva da su hakeri povezani s Rusijom i Kinom ciljali neke izborne sisteme tokom izbora na sredini mandata 2022. godine, ali nisu pronađeni dokazi da su strane vlade ugrozile glasanje.

Američko ministarstvo pravosuđa i ministarstvo domovinske sigurnosti objavili su javno izvještaj u kojem se zaključuje da nijedna strana vlada ili agent nije potkopala sigurnost ili integritet izbornih sistema, piše Reuters, prenosi Hina.

Izvještaj je pokazao da su proruski hakeri tvrdili da su privremeno ograničili pristup web stranici državnog izbornog ureda. Hakeri koje su Sjedinjene Američke Države optužile da imaju veze s Kinom također su skenirali web stranice državne vlade vezane uz izbore i one koje nisu povezane s izborima, navodi se u izvještaju.

Objava javnog izvještaja

“Nema dokaza da je ova aktivnost spriječila glasanje, promijenila glasove ili poremetila sposobnost zbrajanja glasova ili blagovremenog prenosa izbornih rezultata; promijenila bilo koji tehnički aspekt procesa glasanja; ili na drugi način ugrozila integritet podataka o registraciji birača ili bilo koji glasački listić tokom saveznih izbora 2022.”, zaključuje se u izvještaju.

Javni izvještaj objavljen je nakon povjerljive procjene stranog uplitanja u izbore dostavljene predsjedniku Joeu Bidenu ranije ove godine.

Republikanci su osvojili tijesnu većinu u Zastupničkom domu na izborima na sredini mandata 2022., dok su demokrate branile svoju tijesnu većinu u Senatu.

Izvor: Agencije