Evropska unija otvara pregovore s Ukrajinom i Moldavijom

Pregovori s Bosnom i Hercegovinom bit će otvoreni kada zemlja dostigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, kaže predsjednik Evropskog vijeća.

Jasan signal nade za građane i naš kontinent, kaže Charles Michel (Reuters)

Čelnici država članica Evropske unije odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili su kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je u četvrtak predsjednik Evropskog vijeća.

“Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”, objavio je on na društvenoj mreži X.

Za sada nisu poznate pojedinosti kada će biti održana prva međuvladina konferencija o pristupanju, ni kada će biti usvojen pregovarački okvir, prenosi Hina.

Michel dodaje da je Gruziji odobren kandidatski status.

“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dostigne potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”, rekao je Michel.

“Jasan signal nade za građane i naš kontinent”, kaže predsjednik Evropskog vijeća.

Zelenski i Sandu pozdravili odluku čelnika EU-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i moldavska predsjednica Maia Sandu odvojeno su pozdravili odluku čelnika EU-a da s Kijevom i Kišinjevom otvore pristupne pregovore.

Zelenskij je na društvenoj platformi X napisao da je riječ o pobjedi za Ukrajinu.

“Ovo je pobjeda za Ukrajinu. Pobjeda za cijelu Evropu. Pobjeda koja motivira, nadahnjuje i jača”, dodao je on.

Sandu je na X-u napisala da će se Moldavija pokazati doraslom izazovu i da je predana napornom radu koji je pred njom.

“Moldavija danas okreće novu stranicu sa zelenim svjetlom EU-a za pristupne pregovore. Danas osjećamo topli zagrljaj Evrope. Hvala vam na vašoj podršci i vjeri u naš put”, napisala je Sandu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Viktor Orban napustio salu tokom glasanja

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je da Mađarska nije žejlela učestovati u “lošoj odluci” Evropskog vijećaa da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i sklonila se od te odluke.

“Ali, 26 država članica je bilo nepokolebljivo da ova odluka mora biti donijeta, pa je Mađarska odlučila da, ako 26 njih tako odluči, onda oni trebaju ići sopstvenim putem”, naveo je Orban na svojoj Facebook stranici.

Orban je odlučio da ne iskoristi pravo veta na pregovore o pridruživanju Ukrajine tokom samita lidera EU-a, izjavio je irski premijer Leo Varadkar novinarima poslije sastanka.

“Premijer Orban je veoma snažno iznio svoje argumente. On se ne slaže s ovom odlukom i nije promijenio svoje mišljenje, ali je u suštini odlučio da ne iskoristi pravo veta”, istakao je Varadkar, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Upitan o Orbanovoj ulozi tokom glasanja, Varadkar je kazao da se mađarski premijer nije nalazio u sali.

Von der Leyen: Dan za historiju EU-a

Predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen ocijenila je da je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom i dodeli statusa kandidata Gruziji “strateška odluka” te da će ovaj dan ostati urezan u historiji EU-a.

Na društvenoj mreži X navela je da je ponosna što su lideri EU-a ispunili svoja obećanja, prenosi Tanjug.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je ovo “ponosan trenutak” za Evropu, Ukrajinu i Moldaviju.

“Za sve koji se bore za naše vrijednosti. Za sve koji gledaju na Evropu kao na svjetionik nade. Održali smo obećanja. Napravili smo historiju. Sada ćemo zajedno pisati budućnost”, poručila je ona na društvenoj mreži X.

Izvor: Agencije