EU: Opasne hemikalije u svakom petom pregledanom proizvodu

Najčešće kontrolisani proizvodi koji sadrže toksične hemikalije bili su električni uređaji, sportska oprema, igračke i modni proizvodi.

Nacionalne agencije EU otkrile su "previše nivoa opasnih hemikalija", kao što su olovo i plastifikatori, i to u u 18 posto ispitanih potrošačkih proizvoda (Reuters - Ilustracija)

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) objavila je u srijedu kako su toksične materije pronađene u 400 od 2.400 proizvoda koji su kontrolisani u 26 država članica Evropske unije prošle godine, prenosi Tanjug pozivajući se na EuObserver. Utvrđeno je da jedna od četiri igračke, kao što su lutke, kostimi, prostirke za igru i plastične figure, krše zakone EU o opasnim hemikalijama.

Nacionalne agencije EU otkrile su “previše nivoa opasnih hemikalija”, kao što su olovo i plastifikatori, i to u 18 posto ispitanih potrošačkih proizvoda. Najčešće kontrolisani proizvodi koji sadrže toksične hemikalije bili su električni uređaji, sportska oprema, igračke i modni proizvodi.

Prinudne mjere u četvrtini slučajeva

Izvještaj naglašava kako uvoznici i online tržišta, uključujući Amazon, imaju veću stopu nepoštovanja pravila EU od proizvođača i distributera.

U 39 posto slučajeva, kompanije su odlučile dobrovoljno povući svoje proizvode sa tržišta, a također i sa svojih internetskih stranica. Međutim, inspektori iz različitih agencija EU izdali su prinudne mjere u četvrtini slučajeva, pokrenuvši formalnije i pravno obavezujuće radnje zbog nepoštovanja, dok je 58 najtežih slučajeva predato policiji ili javnom tužilaštvu.

Istraga je pokazala da kompanije nisu poštovale vodeće zakonodavstvo EU REACH o hemikalijama u 13 posto slučajeva. No, polovina kršenja odnosi se na pravila za upotrebu određenih opasnih hemikalija u električnoj i elektronskoj opremi.

Hemijska strategija EU iz 2020. godine obavezuje da će zabraniti nebitne upotrebe najštetnijih hemikalija u potrošačkim proizvodima. Evropska komisija je prošle sedmice predložila da se izmjene tri zakona kako bi se ubrzala ograničenja za najopasnije hemikalije. Prijedlog također ima za cilj povećanje saradnje između različitih agencija EU i poboljšanje prikupljanja podataka o hemikalijama koje se nalaze u tijelima ljudi kako bi se bolje procijenili nivoi izloženosti.

“Nove mjere će smanjiti jaz između identifikacije mogućeg rizika i neophodne regulatorne akcije”, saopćila je Komisija.

Otrovne hemikalije u pelenama

Istovremeno aktivisti tvrde da takve zakonske promjene mogu pomoći u sprječavanju situacija poput onih koje su povezane sa zagađenjem PFAS-om, velikom i složenom grupom hemikalija koje se koriste u proizvodnji potrošačkih proizvoda.

“Na ovaj način možemo rano otkriti probleme i zaštititi sebe i našu planetu… Ključno je držati štetne hemikalije podalje od stvari koje svakodnevno koristimo, a ovi prijedlozi su veliki korak u pravom smjeru”, ocijenila je direktorica politike za hemikalije u Evropskom birou za životnu sredinu Tatjana Santos i dodala kako su potrebni dalji napori kako bi se odgovorilo na tekuće izazove u vezi sa hemijskim zagađenjem.

Santos je ocijenila da Komisija EU mora izvršiti revizije politike proizvoda, postepeno ukinuti nebitne upotrebe hemikalija i efikasno provoditi postojeće propise kao što je REACH.

Kako se navodi, u novembru je ECHA istraga također otkrila toksične hemikalije u proizvodima za njegu djece, kao što su pelene, baby sjedišta za automobile, siperi i prostirke za previjanje beba. Kada se radi o pelenama, istraga je pokazala da ovi proizvodi mogu sadržavati toksične hemikalije i metale poput kadmijuma, kobalta i olova.

Dodaje se i da je Francuska 2020. godine predložila ograničavanje opasnih supstanci u pelenama za jednokratnu upotrebu, no Evropska komisija je zatvorila postupak nakon što francuske vlasti nisu iznele dovoljno naučnih dokaza.

Izvor: Agencije