Budžetski deficit Izraela raste s nastavkom agresije na Gazu

Ministarstvo finansija je u novembru zabilježilo budžetski deficit od 4,5 milijardi dolara, a skok troškova je uzrokovan finansiranjem dvomjesečne agresije na Pojas Gaze.

Agresija na Gazu može dovesti do deficita izraelskog budžeta od gotovo četiri posto u 2023. (EPA)

Ministarstvo finansija saopćilo je kako je Izrael prošlog novembra zabilježio budžetski deficit od 16,6 milijardi šekela (4,5 milijardi dolara), ističući da je ovaj skok troškova uzrokovan finansiranjem dvomjesečne agresije na Pojas Gaze, koja je u toku.

Dodalo je da je u procentima bruto domaćeg proizvoda (BDP) prethodnih 12 mjeseci deficit u novembru porastao na 3,4 posto, sa 2,6 posto u oktobru.

Izvor u Ministarstvu finansija rekao je da će se deficit za 2023. godinu završiti na oko četiri posto BDP-a.

Ministarstvo je navelo da su prihodi prošlog mjeseca smanjeni za 15,6 posto, dijelom i zbog odgađanja poreza kao posljedice rata koji je počeo 7. oktobra.

Prošlog mjeseca je Ministarstvo finansija izvijestilo da je trošak rata u Pojasu Gaze u prve tri sedmice državni budžet koštao 30 milijardi šekela (7,5 milijardi dolara).

Mjesečna šteta 2,5 milijardi dolara

To ne uključujući gubitke malih i srednjih komercijalnih interesa te direktne i indirektne štete nanešene izraelskoj ekonomiji nakon operacije “Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo palestinski otpor predvođen Brigadama Izz al-Dina al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas.

Šef Odjeljenja za finansije Yogev Gerdos otkrio je tada da troškovi borbe dnevno koštaju oko milijardu šekela (250 miliona dolara), a ukupna potrošnja će se povećavati kako se borbe budu nastavljale.

Trezor je procijenio da šteta od rata po BDP ekonomije iznosi oko 10 milijardi šekela mjesečno (2,5 milijardi dolara), što znači da će razvoj u Izraelu do kraja godine biti značajno usporen.

Gerdos je kazao da su troškovi sadašnjeg rata u Gazi enormni u odnosu na prethodne te se “treba odgovorno ponašati”.

“Čini se da će rat još dugo trajati te ne želimo trpiti finansijske i ekonomske udare kao njegove posljedice”, zaključio je Gerdos.

Izvor: Al Jazeera i agencije