Visoka zvaničnica CIA-e objavila fotografiju u znak podrške Palestini

Riječ je o vrlo neobičnom potezu jednog visokog obavještajnog zvaničnika kada je u pitanju izražavanje političkog stava prema ratu, piše Financial Times.

Logo CIA-e u sjedištu agencije u Langleyu, Virginia (AFP)

Visoka zvaničnica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) objavila je na svojoj Facebook stranici fotografiju kojom izražava podršku Palestini, dvije sedmice nakon napada koje su pokrenuli Hamas i palestinski otpor 7. oktobra, piše časopis The Financial Times.

Britanski časopis navodi – u izvještaju objavljenom u utorak navečer – da je ovo vrlo neobičan potez jednog visokog obavještajnog zvaničnika kada je u pitanju izražavanje političkog stava prema ratu, što je izazvalo prigovore u redovima administracije predsjednika Joea Bidena.

Službenica, koja je na poziciji zamjenice pomoćnika direktora za analizu u CIA-i, promijenila je pozadinu na svojoj Facebook stranici 21. oktobra, objavivši fotografiju čovjeka koji maše palestinskom zastavom. Ova fotografija se često koristi u materijalima u kojima se kritizira Izrael.

Također, na svojoj stranici je objavila i selfie uz riječi “Sloboda Palestini”. Međutim, upućeni izvor navodi da je fotografija objavljena na Facebooku prije nekoliko godina i mnogo prije trenutnog sukoba.

Povećanje napetosti u američkoj administraciji

The Financial Times je odlučio da ne spominje ime službenice nakon što je CIA izrazila zabrinutost za njenu sigurnost.

U izvještaju se navode i izjave upućenih zvaničnika koji su rekli da je ova američka zvaničnica ranije nadgledala pripremu dnevnih obavještajnih analiza koje se predstavljaju predsjedniku Bidenu. Istakli su da je fotografija koju je objavila izazvala zabrinutost u administraciji američkog predsjednika.

Britanski časopis je citirao izjavu CIA-e u kojoj se navodi da su službenici agencije “posvećeni analitičkoj objektivnosti i možda imaju lične stavove, što ne umanjuje njihovu ili CIA-inu posvećenost nepristrasnoj analizi”.

List je istakao da je ovakav potez zvaničnice CIA-e došao u vrijeme povećanja napetosti unutar američke administracije zbog načina na koji je Biden pristupio ovom pitanju i pitanja treba li predsjednik Biden izvršiti veći pritisak na Izrael da se okončaju borbe u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije