Le Figaro: Odjeća, džamije i vize – Zapad uvodi ograničenja muslimanima

Uvjerljiva i neočekivana pobjeda koju je ostvarila Slobodarska partija na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, desila i zbog animoziteta njenog osnivača Geerta Wildersa prema islamu.

Wilders smatra da ovoj religiji nije mjesto u Holandiji i opisuje Kur'an „fašističkom knjigom“, pozivajući na zabranu njegove distribucije (Real Madrid C.F. / YouTube)

Francuski list Le Figaro navodi da se uvjerljiva i neočekivana pobjeda koju je ostvarila Slobodarska partija na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, desila, između ostalog, i zbog animoziteta njenog osnivača Geerta Wildersa prema islamu, svjesni da u Evropi postoje i druge zemlje koje nastoje ograničiti islam.

Ovakav radikalni stav prema islamu je ono što je činilo osnovu Wildersove ideologije od 2004. godine, kada je osnovao svoju političku partiju nakon ubistva režisera Thea van Gogha, koji je bio neprijateljski raspoložen prema islamu, pojašnjava časopis u izvještaju Jean-Marca Gonina.

Wilders smatra da ovoj religiji nije mjesto u Nizozemskoj i opisuje Kur'an „fašističkom knjigom“, pozivajući na zabranu njegove distribucije.

Le Figaro naglašava da je uspjeh „nizozemskog Trumpa“, implicirajći na njegovu sličnost s bivšim američkim predsjednikom u smislu plave frizure i stava o imigraciji, islamu itd, skrenuo pažnju na program koji njegova vlada može realizirati ukoliko uspije formirati koaliciju unutar parlamenta u Hagu.

Pored zaustavljanja imigracije, koja se u Nizozemskoj udesetostručila nakon 2002. godine, Wilders bi mogao organizovati referendum za napuštanje Evropske unije, obustavu svakog vida pomoći za Ukrajinu, zabranu džamija i islamskih škola, te javno učenje Kur'ana, ukazao je list.

Nema mjesta za islam

Slično tome, slovački premijer Robert Fico, koji je ponovo izabran prošlog septembra nakon što je prije pet godina bio primoran podnijeti ostavku, smatra da „islamu nije mjesto u Slovačkoj“.

Fico je tokom svog prošlog mandata usvojio zakon (kojem se slovački predsjednik usprotivio), kojim se sprečava da država prizna ovu religiju, ali je nakon povratka na vlast nastavio sa svojim napadima na muslimane.

Bez obzira na Ficove namjere, situacija oko 6.000 muslimana u Slovačkoj je jedinstvena, budući da je ovo jedina država u Evropskoj uniji u kojoj nema džamije, iako u glavnom gradu Bratislavi postoji Kulturni centar Cordoba koji sadrži salu za obavljanje molitve dostupnu samo petkom.

U drugim evropskim zemljama, ograničavanje islamske tradicije je uglavnom vezano za žensku odjeću, poput burke koju je zabranjeno nositi u Austriji, Francuskoj, Belgiji, Bugarskoj i Holandiji u državnim školama, bolnicama i javnom prevozu, a zabranjena je i u određenim pokrajinama u Njemačkoj i Italiji, te pojedinim gradovima u Španiji u nekoliko katalonskih opština.

Osim toga, zabranjena je i u Luksemburgu, Švicarskoj, Norveškoj (u državnim školama i univerzitetima), Kosovu (u državnim školama) i Bosni i Hercegovini (u sudovima i drugim pravosudnim institucijama).

Izvor: Agencije