Neredi u Dublinu nakon ranjavanja troje djece i dvoje odraslih

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povrijeđeno nekoliko policajaca.

Ljudi se okupljaju na mjestu napada nožem u centru irskog grada (Reuters)

Nekoliko policajaca napadnuto je večeras tokom nasilnih protesta koji su izbili u Dublinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povrijeđeno troje djece i dvije odrasle osobe, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na irske i britanske medije.

Tokom protesta zapaljeni su policijski automobil i tramvaj, javlja irski RTE. Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povrijeđeno nekoliko policajaca. Neki su policajce gađali i flašama, navodi Guardian i dodaje kako su okupljeni uzvikivali antiimigrantske slogane.

Vatra u centru Dublina (Reuters)

Nakon današnjeg napada kod škole, policija je privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identiciran, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mjesta napada na trgu Parnell u Dublinu tvrde kako je riječ o strancu. U dijelovima glavnog grada Irske obustavljen je autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije.

Dječak otpušten iz bolnice

Ranije je objavljeno kako je najmanje pet osoba, među kojima je troje djece, povrijeđeno danas u napadu nožem u blizini škole u centru Dublina. Osumnjičeni muškarac je priveden i njemu je ukazana pomoć na licu mjesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se vjeruje, sam sebi nanio.

Napad se dogodio nešto posle 13:00 sati po lokalnom vremenu kod trga Parnell u centru irske prijestolnice, a povrijeđeni su hospitalizirani u različitim bolnicama širom grada.

Policija je saopćila kako su petogodišnja djevojčica, žena i muškarac teže povrijeđeni, dok su petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica zbrinuti sa lakšim povredama. Dječak je kasnije otpušten iz bolnice.

Policijski nadzornik Liam Geraghty rekao je da je policija, iako je istraga još u ranoj fazi, uvjerena da ne postoje “aktivnosti povezane za terorizmom” i kako će se ispostaviti da je riječ o “samostalnom napadu”, prenosi BBC. On je dodao da tek treba biti utvrđen razlog napada.

Izvor: Agencije