Intercept: Tajni obavještajni dokumenti pokazuju globalno širenje indijskih odreda smrti

Istraga koju je proveo Intercept otkrila je da je indijska strana obavještajna agencija planirala atentate na aktiviste Sikha koji žive u stranim zemljama i u regiji Kašmir.

Demonstranti Sikha u Pešavaru, Pakistan, demonstriraju protiv atentata na vođu Sikha Hardeepa Singha Najara u Kanadi, juni 2023. (Reuters)

Američka novinska stranica Intercept otkrila je curenje tajnih obavještajnih dokumenata koji pokazuju širenje indijskih odreda smrti na globalnom nivou.

Istraga koju su sproveli novinari te stranice, Murtaza Hussein i Ryan Grim, otkrila je da je indijska strana obavještajna agencija, poznata kao “Odjel za istraživanje i analizu”, planirala atentate na aktiviste Sikha koji žive u stranim zemljama i u spornoj regiji Kašmir između Indije i Pakistana.

Lokalne mreže za izvršenje

Internet – stranica je svoju istragu zasnovala na procurjelim tajnim dokumentima koji su uključivali procjene pakistanske obavještajne službe. Ovi dokumenti spominju niz prijetnji indijskih vanjskih obavještajnih službi ljudima koji žive u Pakistanu. Pakistanski sigurnosni dužnosnici vjeruju da indijski Odjel za istraživanje i analizu (Spoljna obavještajna služba) sarađuje s lokalnim kriminalnim i disidentskim mrežama u izvođenju atentata i drugih napada.

Prema dokumentima, indijska spoljna obavještajna služba cilja pojedince i vjerske institucije za koje tvrdi da podržavaju “oružanu pobunu” u regiji Kašmira, kao i aktiviste Sikha iz Pakistana.

Istraga Intercepta potvrđuje da dokumenti pružaju uvjerljive dokaze o senzacionalnoj tvrdnji da Indija provodi transnacionalni program atentata na svoje političke neprijatelje. Kanadska vlada je prvi put dospjela na naslovnice u septembru kada je optužila indijske obavještajne agente da su na njenom tlu organizovali atentat na kanadskog aktivistu Sikha Hardeepa Singha Najara.

Prijetnje i trovanja

Porodica sikhskog aktiviste Avtar Singh Khanda u Velikoj Britaniji u oktobru je pozvala na istragu o njegovoj iznenadnoj smrti, tvrdeći da su ga indijski obavještajci otrovali nakon niza javnih prijetnji njegovom životu.

Internet stranica Intercept u septembru je objavila izvještaj o prijetnjama aktivistima Sikha u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je američki Federalni istražni biro upozorio brojne Amerikance Sikhe da su, nakon ubistva Kanađanina Najara, i njihovi životi u opasnosti.

Kanadski Sikh po imenu Ribhudaman Singh Mallick (75), koji je oslobođen optužbi za umiješanost u kobni bombaški napad na avion Air India 1985, ubijen je 2022. godine u Kanadi pod okolnostima koje su još uvijek nerazjašnjene.

Nisu izašli u javnost

Uprkos ovim optužbama za umiješanost u atentate na teritoriji stranih država, što je izazvalo napetost u vanjskim odnosima Indije, obavještajni podaci o njima nisu objavljeni u javnosti – bilo od kanadskih, pakistanskih, američkih ili drugih obavještajnih službi, navodi se u istrazi Intercepta.

Prema procjeni pakistanske obavještajne službe, Odjel za istraživanje i analizu indijske obavještajne službe ovog ljeta izvršio je atentat na dvojicu aktivista Sikha u Pakistanu, u gradovima Lahore i Islamabad.

Ime aktiviste u Islamabadu nije otkriveno, dok je druga meta bio Lakbir Singh Rode – istaknuti separatistički vođa Sikha koji živi u Pakistanu od 1990-ih, a kojeg indijska vlada dugo optužuje za “terorizam”.

Američka web-stranica navodi da je Rode bio uključen u pokret koji je 1980-ih i 1990-ih imao za cilj uspostavljanje nezavisne države u regiji Punjab, poznatoj kao Khalistan.

Godinama živio pod prijetnjama

Rodeov sin, Bhagat Singh – kanadski državljanin, rekao je da je njegov otac uvijek živio pod prijetnjom indijske obavještajne službe, jer je godinama bio na listi meta atentata indijske vlade.

Američka novinska stranica tvrdi kako se čini da je tempo sumnjivih napada unutar Pakistana na one koje traže indijske vlasti ubrzan u posljednje vrijeme, dodajući pritom da je 13. oktobra ubijen i član povezan s Islamskom pokretom u Karačiju.

Ovaj atentat je uslijedio nakon nedavnog ubistva dvojice naoružanih islamista koje Indija traži u pakistanskim plemenskim područjima i u regiji Kašmir.

Tajni dokumenti koje je objavio pakistanski Inter-servisni obavještajni biro – sigurnosna agencija pod civilnom vlašću, donekle slična američkom FBI-ju, izražavaju ozbiljnu zabrinutost da će indijska obavještajna služba u budućnosti organizovati još više atentata na njegovom tlu.

Prisustvo u cijelom regionu

Ured je u maju izdao upozorenje da su indijski obavještajci, prisutni i u UAE i Afganistanu, aktivni u izvođenju akcija u Pakistanu, sugerišući da su prisutni u cijelom regionu.

Pakistanski dokument upozorio je u septembru da indijska obavještajna služba planira “terorističke napade” i atentate na mete unutar Pakistana, te da njihovi agenti djeluju iz kampa za obuku u afganistanskom gradu Spin Boldak “kako bi likvidirali istaknute ličnosti Sikha u Pakistanu”.

Ova web stranica u svom istraživanju navodi da je pakistanska vlada u oktobru lišila slobode ljude za koje je kazala da su umiješani u ubistva osumnjičenih militanata unutar Pakistana, što je pripisala “neprijateljskoj obavještajnoj agenciji”, koja se u službenoj pakistanskoj komunikaciji odnosi na indijske obavještajne službe.

Na Zapadu vlada opći dojam kako Indija ne može biti kriva, te, kada je Pakistan optužuje za ovakve aktivnosti, oni (zapadnjaci) su veoma sumnjičavi.

Istraga Intercepta ističe je da je Američko Atlantsko vijeće za studije povuklo članak objavljen u martu u kojem optužuje indijske obavještajne službe za atentat na brojne Kašmirce u Pakistanu. Povlačenje je napravljeno pod izgovorom da članak ne podliježe uređivačkim standardima Vijeća.

Izvor: Agencije