Borrell: Izraelsko djelovanje se može kritizirati, ali bez optužbi o antisemitizmu

Rezultat blokade koja je spriječila dolazak ključnih potrepština u Pojas Gaze je masakr, kao i onaj Hamasov, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u parlamentu u Strasbourgu govorio nakon povratka s petodnevne misije na Bliskom istoku (Reuters)
Josep Borrell je u Evropskom parlamentu govorio nakon povratka sa petodnevne misije na Bliskom istoku (Reuters)

Izraelsko djelovanje bi se trebalo moći kritizirati bez optužbi o mržnji prema Jevrejima, izjavio je u srijedu visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

U Evropskom parlamentu u Strasbourgu govorio je nakon povratka sa petodnevne misije na Bliskom istoku.

Osudio je Hamasov napad 7. oktobra, prozvavši ga najvećim masakrom Jevreja od Drugog svjetskog rata, ali potom i ono što su Ujedinjeni narodi proglasili “humanitarnom katastrofom” u Pojasu Gaze.

“Rezultat blokade koja je spriječila dolazak ključnih potrepština isto je svojevrsni masakr”, rekao je španski socijalista, prenosi Hina.

“Treba priznati pravo Izraela da se brani, ali istovremeno biti ogorčen oko toga šta se događa palestinskim civilima”, kazao je Borrell te naglasio da bi se politike Izraela trebale moći kritizirati “bez optužbi da se mrzi Jevreje”.

Humanitarna katastrofa i napadi izraelskih doseljenika

Rekao je da je bio među prvima koji se suprotstavio prekidu opskrbe Pojasa Gaze vodom i strujom, što je kršenje međunarodnog prava, te da je poručio Izraelu da treba enklavi omogućiti pristup lijekovima, uključujući anestetike.

Naglasio je da je Unija zabrinuta i zbog napada izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali na civilno palestinsko stanovništvo.

Borrell je kazao kako se ovaj sukob ne može riješiti vojnim putem te da Hamas ne može ostati na vlasti u Gazi, ali i da ona ne može biti pod kontrolom Izraela.

Evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorio je kako je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 12.000 ljudi, uključujući veliki broj žene i djece, da je 1,7 miliona ljudi u izbjeglištvu te da nedostaju osnovne potrepštine poput hrane, lijekova i vode.

Humanitarna pomoć u hrani odgovara na samo deset posto potreba, samo devet od 35 bolnica u enklavi radi, dnevno ulazi samo 50 kamiona s potrepštinama, a prošle sedmice nekoliko dana nije ušao nijedan.

Lenarčič je upozorio da se mora zaustaviti nasilje izraelskih ekstremističkih naseljenika na Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije