Velika Britanija izdvaja pet milijardi dolara za izgradnju jurišnih podmornica

Britanski ministar odbrane Grant Shapps najavio je ugovor vrijedan 4,9 milijardi dolara za izgradnju jurišnih podmornica.

"Naša konačna nacionalna polica osiguranja je, naravno, naše nuklearno odvraćanje na moru", rekao je Shapps (Reuters)

Britanski ministar odbrane Grant Shapps najavio je ugovor vrijedan četiri milijarde funti (4,9 milijardi dolara) za izgradnju jurišnih podmornica, javlja Reuters.

“Naša konačna nacionalna polica osiguranja je, naravno, naše nuklearno odvraćanje na moru”, rekao je Shapps na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u sjevernom engleskom gradu Manchesteru.

“Dakle, gradimo nove podmornice klase Dreadnought koje će nositi britansko nuklearno odvraćanje do sredine ovog stoljeća. I danas mogu objaviti da smo potpisali ugovore vrijedne četiri milijarde funti s vodećim britanskim kompanijama kako bismo potaknuli razvoj najmoćnijih jurišnih podmornica”, poručio je Shapps.

Britanija se okreće Indo-Pacifiku

SAD, Australija i Britanija u martu su otkrile pojedinosti plana AUKUS-a da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon od ranih 2030-ih kako bi se pomoglo suprotstaviti kineskim ambicijama u indo-pacifičkoj regiji.

Britanija, koja će također upravljati podmornicama, okreće svoju vanjsku i odbrambenu politiku prema Indo-Pacifiku i također traži trgovinske sporazume s tamošnjim brzorastućim ekonomijama nakon što je napustila Evropsku uniju.

Izvor: Agencije