Kim Jong-un primio Lavrova, razgovarali više od sat vremena

Bilateralni odnosi Sjeverne Koreje i Rusije, koji imaju dugu historiju prijateljstva, razvijaju se na dinamičan, snažan način, rekli su zvaničnici u Pjongjangu.

Sastanak je trajao nešto više od sat vremena, a prije toga Lavrov je imao razgovor sa sjevernokorejskom ministarkom spoljnih poslova Choe Son Hui (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un primio je danas u Pjongjangu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sastanak je trajao nešto više od sat vremena, a prije toga Lavrov je imao razgovor sa sjevernokorejskom ministarkom spoljnih poslova Choe Son Hui.

Poslije septembarskog sastanka ruskog i sjevernokorejskog lidera, Vladimira Putina i Kim Jong Una, odnosi dvije zemlje su se podigli na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je u Pjongjangu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Tanjug.

“Poslije značajnog samita predsjednika Rusije Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo“, rekao je Lavrov, na početku razgovora sa sjevernokorejskom ministricom vanjskih poslova Choe Son Hui, prenosi TAS S.

Ruski ministar, koji boravi u posjeti Pjongjangu, podsjetio je da je prije 75 godina tadašnji Sovjetski savez, kako je naveo, prvi priznao mladu korejsku državu nakon oslobođenja od kolonijalne dominacije Japana i poslije toga pomogao Sjevernoj Koreji da razvije nacionalnu ekonomiju, nauku, kulturu i obrazovanje.

Jačanje prijateljskih veza

“Uvijek ćemo se sjećati neprocijenjivog doprinosa razvoju naših odnosa koji je dao drug Kim Il Sung, a kasnije i drug Kim Jong Il“, naglasio je Lavrov.

Sjevernokorejska ministrica je primjetila da „česti sastanci ministara vanjskih poslova dvije zemlje, koji pomažu u jačanju prijateljskih veza, služe kao dokaz da se bilateralni odnosi Sjeverne Koreje i Rusije, koji imaju dugu historiju prijateljstva, razvijaju na dinamičan, snažan način”.

Ona je navela da će njeni razgovori sa ruskim kolegom „postati važna faza u smislu implementacije sporazuma” koje su Kim i Putin postigli u septembru, navodi TAS S.

Izvor: Agencije