Rekordno krčenje šuma u Amazoniji u prvoj polovini 2022.

Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljika, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrijavajući atmosferu i potičući klimatske promjene.

Ovogodišnje rastuće krčenje šuma potiču i neuobičajeno veliki požari (EPA)

Krčenje šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi doseglo je rekordan nivo u prvoj polovini 2022. s uništenim područjem pet puta većem od New Yorka, pokazali su objavljeni vladini podaci na koje se poziva Reuters.

Prema nacionalnoj agenciji za istraživanje svemira Inpe, od januara do juna ove godine u Amazoniji je očišćeno 3.988 kvadratnih kilometara, što je povećanje od 10,6 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine i ujedno najviša razina za to razdoblje otkako je agencija sredinom 2015. počela sastavljati seriju podataka, prenosi Hina.

Samo u junu uništenje šuma (deforestacija) je poraslo za 5,5 posto, na 1.120 kvadratnih kilometara, što je također rekord za taj mjesec.

Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljika, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrijavajući atmosferu i potičući klimatske promjene.

Veliki požari

U prvih šest mjeseci ove godine država Amazonas u srcu prašume prvi je put zabilježila više razaranja od bilo koje druge države.

Ovogodišnje rastuće krčenje šuma potiču i neuobičajeno veliki požari, za koje se očekuje da će se vjerovatno i pogoršati u nadolazećim mjesecima, rekla je Manoela Machado iz Centra za istraživanje klime Woodwell Univerziteta u Oxfordu.

Brazil je zabilježio najveći broj požara u Amazoniji u ovom junu u posljednjih 15 godina, iako su ti požari mali dio onoga što se obično vidi kada dosegnu vrhunac u augustu i septembru.

Stručnjaci u Brazilu krive desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara za smanjenje zaštite okoliša i ohrabrivanje drvosječa, stočara i špekulanata koji krče javnu zemlju radi zarade.

Izvor: Agencije