SAD šalje Ukrajini još četiri moćna raketna sistema

SAD će Ukrajini poslati vojnu opremu u vrijednosti 400 miliona dolara, uključujući i tri taktička vozila, artiljerijske i radarske sisteme.

Vojni zvaničnik je rekao da ukrajinske snage i dalje u borbama koriste osam artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (ABACA / PIXSELL)
  • Dok se ruski operativni cilj u Donbasu pomjerio na zauzimanje Slavjanska i Kramatorska, neposredniji ‘taktički cilj’ Moskve vjerovatno će biti grad Siversk, navodi London
  • Ukrajinska zastava će se vijoriti na Krimu, kao što se već vijori na Zmijskom otoku, tvrdi Zelenski
  • Ukrajina neće odustati od teritorije u zamjenu za mir sa Rusijom, kaže Zelenski
  • Indonezija poziva G20 da pronađe načine za okončanje rata u Ukrajini
  • Von der Leyen poručila da Blokada Crnog mora ‘mora prestati’
  • Situacija u Sjeverodonjecku je na ivici katastrofe, tvrdi guverner

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.


SAD šalje Ukrajini novu opremu od 400 miliona dolara

SAD će poslati još vojne opreme Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara, uključujući još četiri savremenija raketna sistema, rekao je američki visoki vojni zvaničnik, u nastojanju da se ojača ukrajinska sposobnost da udari dublje iza ruske linije fronta u istočnoj oblasti Donbas.

Nova pomoć je poslata kada je Moskva ove sedmice objavila da je preuzela punu kontrolu nad ukrajinskom provincijom Lugansk koja zajedno sa Donjeckom čini Donbas, mada ukrajinski zvaničnici kažu da njihove trupe i dalje kontrolišu mali dio provincije i da su nastavljene teške borbe u nekoliko sela.

Vojni zvaničnik je rekao da ukrajinske snage i dalje u borbama koriste osam artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) koji su ranije poslati, a da će u novoj pomoći dobiti još četiri takva sistema.

Ova najnovija pomoć je 15. paket oružja i municije koji je Amerika poslala Ukrajini od augusta prošle godine.

Pored HIMARS-a, SAD će poslati 1.000 komada artiljerije od 155 milimetara koja ima povećanu preciznost.

U paketu će biti i tri taktička vozila, radarski sistemi, rezervni dijelovi i druga oprema.

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao pomoć u vrijednosti od oko 7,3 milijardi dolara Ukrajini.


Kanada proširila sankcije Rusiji, na listi i patrijarh Kiril

Kanada je proširila sankcije Rusiji i na spisak dodala još 29 fizičkih i 15 pravnih lica iz Rusije, među kojima su patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, javljaju ruski mediji.

Kanada je među sankcionisane dodala i mnoge ruske medije, uključujući Prvi kanal, Rusku državnu radio-televiziju, RT i Sputnjik.

Kanadske vlasti uvele su i zabranu uvoza zlata i proizvoda od zlata iz Rusije.


Putinov rejting i dalje iznad 80 posto

Rejting predsjednika Rusije Vladimira Putina neznatno je smanjen za 0,3 procentna poena na 80,73 odsto tokom protekle nedjelje, pokazuje istraživanje koje je danas objavio Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM).

Na pitanje da li vjeruju Putinu, 80,7 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što je manje za 0,3 odsto u odnosu na proteklu nedjelju, prenio je TAS S.

Istovremeno, 77,8 posto ispitanika izjasnilo se da odobrava predsjednikove aktivnosti, što je pad za 0,2 procentna poena, navodi VTsIOM.

Rad ruske vlade odobrava 51,3 posto ispitanika, što je manje za 2,0 procentna poena, dok 51,2 posto odobrava rad ruskog premijera Mihaila Mišustina, što je pad od 1,0 procentnog poena.

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 1.600 odraslih građana od 27. juna do 3. jula.


Rusija i Kina pregovaraju o povećanju isporuka uglja

Rusija trenutno pregovara sa Kinom o povećanju isporuka uglja u tu zemlju, rekao je ruski ministar energetike Petr Bobilev.

„Na osnovu razgovora u kojima učestvuje Ministarstvo energetike dolazimo do toga da su brojne kompanije zainteresovane za sve načine isporuke”, naveo je Bobilev, prenosi TAS S.

Dodao je da su pregovori s Kinom i s Tajvanom definitivno u toku, iako je, napomenuo je, Tajvan takođe veliki potrošač uglja.

Ranije je zamjenik ministra energetike Sergej Mocaljnikov rekao da se zajedno s ruskim željeznicama i kompanijama za proizvodnju uglja radi na razvijanju alternativnih puteva za preusmjeravanje izvoza uglja, a nakon zabrane uvoza ruskog energenata u većem broja država Evropske unije.


Borrell: Lavrov nije pokazao poštovanje na samitu G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije bio prisutan tokom većeg dijela popodnevnog zasjedanja članica G20 na Baliju i napustio je prostoriju nakon što je iznio svoje izlaganje, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borrell je kazao novinarima da je Lavrov završio svoje izlaganje i da nije sačekao da čuje izlaganje drugih, te da „nije pokazao poštovanje“, navodi Reuters.

Lavrov je ranije danas kritikovao zapadne zemlje zbog, kako je naveo, „bezumne kritike“ Rusije, navodi britanska agencija.

Na Baliju u Indoneziji danas je počeo sastanak ministara 19 najrazvijenijih zemalja svijeta, zajedno sa Evropskom unijom.


Rusija tvrdi da je uništila dva raketna sistema Harpoon

Ruske snage uništile su dva protivbrodska raketna sistema Harpoon, koje su Ukrajincima poslali Britanci, u regiji Odese, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zemlje članice NATO-a poslale su raketne sisteme proizvedene u SAD-u u Ukrajinu.


Zelenski se video-linkom obratio slovenskom parlamentu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak se u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na podršci u borbi Ukrajine protiv ruske agresije i upozorio na opasnosti koje prijete evropskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima.

“Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Evropa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost”, kazao je Zelenski obraćajući se video-linkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta, prenosi Hina.

On se obratio članovima slovenskog parlamenta na vanrednoj sjednici Državnog zbora kojoj su prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob, te svi ministri njegove vlade.

Zelenski je zahvalio Sloveniji na podršci koju je dala da Ukrajina dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da su za Ukrajince evropske vrijednosti temelj njihova života u budućnosti i da žele članstvo u Evropskoj uniji, makar se – kako je dodao – u sadašnjem trenutku ne zna koliko će put integracije Ukrajine u EU trajati.


Gajdaj: Rusi pljačkaju Sjeverodonjeck, teško stanje u gradu

Situacija u okupiranom ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku je “na ivici humanitarne katastrofe” i grad je opljačkan od strane ruskih trupa, saopštio je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

On je jutros objavio na Telegramu tvrdnju da je u Severodonjecku uništeno ili oštećeno 80 posto stambenih objekata, prenosi Tanjug Guardian.

“Neki ljudi pokušavaju da se vrate po svoje stvari, ali sve češće nalaze prazan stan, čak i ako nije srušen. Po ulasku u grad, Rusi su prvo deportirali dio lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve stanova, a zatim počeli sve da pljačkaju. Kamionima se dovezu do nebodera. Ako je namještaj dobar, oni ga odnose. Ne radi se više samo o kućnim aparatima”, naveo je ukrajinski zvaničnik.

Gajdaj tvrdi i da je grad na ivici humanitarne katastrofe, i da nema vodosnabdijevanja, gasa, ni struje.

“Od kraja februara, okupatori granatiraju infrastrukturne objekte, uništavajući ih gotovo u potpunosti. Neće moći ništa da poprave. Jer i u mirnodopskim uvjetima za takav obim radova je potrebno šest mjeseci do godinu dana, ako su materijali i kvalificirani radnici dostupni. Rusi nemaju ni jedno ni drugo”, napisao je guverner Luganska, navodi britanski list.

Smatra se da bi gotovo 15.000 civila još moglo biti u Sjeverodonjecku, gradu koji je bio ključna tačka za rusko zauzimanje Luganske oblasti, navodi Guardian uz napomenu da nije mogao nezavisno da provjeri ove tvrdnje.


Kijev: Harkov noćas nije granatiran, jučer poginulo četvoro

Četiri osobe su poginule, a devet je povrijeđeno u jučerašnjim napadima na Harkovsku oblast, ali je noć prošla bez novih granatiranja, saopštio je guverner tog ukrajinskog regiona Oleh Sinjehubov.

“Sinoć, prvi put poslije nekoliko sedmica, nije bilo noćnog granatiranja Harkova, ali ne smijemo biti neoprezni. Na kraju krajeva, samo jučer uvečer, neprijatelj je masovno granatirao gradski okrug Nemišljan. Oštećene su kuće, garaže, kontejneri, pomoćne zgrade. Četiri osobe su poginule, a devet je povrijeđeno u Harkovskoj oblasti tokom dana”, objavio je Sinjehubov na svom Telegram kanalu, prenosi Tanjug Guardian.

On je dodao da se aktivna neprijateljstva nastavljaju na prvoj borbenoj liniji i da u pravcu Harkova “neprijatelj artiljerijskim i raketnim sistemima gađa položaje branilaca i civilnog stanovništva”, te da su ruske snage pokušale da napreduju u pravcu Dementijevke, ali da su u toj namjeri osujećene, navodi britanski list.


Lavrov: Zapad kritizira umjesto da se bavi temama G20

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u petak ono što je nazvao bezumnom kritikom Zapada o ratu u Ukrajini na ministarskom sastanku Grupe 20 u Indoneziji zamjerajući zapadnim zemljama što propuštaju šansu da se pozabave globalnim ekonomskim pitanjima.

“Zapadni partneri u diskusijama izbjegavaju da poštuju mandat G20, da se bave pitanjima svjetske ekonomije”, rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

On je izjavio da je diskusija Zapada skoro odmah, čim su uzeli riječ, “zalutala na pomahnitale kritike Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini”, prenio je Reuters.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu (EPA)

“Agresori, napadači, okupatori, čuli smo mnoge stvari danas”, naglasio je Lavrov.

On je dodao da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, ali nije poznato kada bi do takvih pregovora moglo doći, prenosi Reuters.

Ruske pomorske snage igraju ključnu ulogu u pregovorima o izvozu žita iz crnomorskih luka, izjavio je Lavrov nakon svog izlaganja na današnjem sastanku šefova diplomatija G20.


Zelenski: Zmijski otok je upozorenje za Rusiju da Ukrajina ‘neće biti slomljena’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je podizanje ukrajinske zastave na Zmijskom otoku znak da se Ukrajina neće slomiti, nakon što je njegov ruski kolega Vladimir Putin upozorio zapad da će njihovi napori da ga poraze izazvati tragediju za Ukrajinu.

Putin je u obraćanju parlamentarnim vođama rekao da je Rusija tek počela u Ukrajini i da će se izgledi za pregovore smanjivati što se sukob bude duže razvlačio, prenosi Hina.

Zelenski poručio da je dvomjesečna operacija ponovnog zauzimanja Zmijskog otoka upozorenje svim ruskim snagama (EPA)

“Mnogo puta smo čuli da se zapad želi boriti protiv nas do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod, no čini se da sve ide prema tome”, rekao je Putin.

Zelenski je u svom noćnoj videoporuci u četvrtak odgovorio da je dvomjesečna operacija ponovnog zauzimanja Zmijskog otoka upozorenje svim ruskim snagama.

“Neka svaki ruski kapetan, bilo na brodu ili u avionu, vidi ukrajinsku zastavu na Zmijskom otoku i neka zna da naša zemlja neće biti slomljena”, kazao je Zelenskij.

Mali otok južno od lučkog grada Odese postao je simbol ukrajinske odlučnosti.

Kada je u februaru malom ukrajinskom garnizonu na otoku naređeno da se preda, oni su opsovali svoje ruske napadače, a zatim su pogođeni zračnim napadom.


London: Rusija planira napad na grad Siversk

Dok se ruski operativni cilj u ukrajinskom Donbasu pomjerio na zauzimanje Slovjanska i Kramatorska, neposredniji “taktički cilj” Moskve vjerovatno će biti grad Siversk, saopćilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Rusija vjerovatno koncentrira opremu na prvoj liniji u smjeru Siverska, otprilike osam kilometara zapadno od trenutne ruske linije fronta”, saopštilo je ministarstvo.

“Njihove snage vjerovatno pauziraju kako bi se popunile prije poduzimanja novih ofanzivnih operacija u Donjeckoj oblasti”, dodaje se, u skladu s onim što su drugi zapadni analitičari rekli posljednjih dana.

“Postoji realna mogućnost da neposredni taktički cilj Rusije bude Siversk, dok njene snage pokušavaju napredovati prema svom najvjerovatnijem operativnom cilju, gradskom području Slovjansk-Kramatorsk”, navodi Ujedinjeno Kraljevstvo.


Zelenski: Zastava Ukrajine vijorit će se na Krimu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je uvjerenje da će se ukrajinska zastava vijoriti na Krimu, kao što se već vijori na Zmijskom otoku.

Zelenski je u video obraćanju na Instagramu rekao da će ukrajinska zastava jednog dana sigurno biti i na Krimu i u svim gradovima i selima koje su zauzele ruske snage, prenosi Tanjug agenciju Ukrinform.


Zelenski: Ukrajina neće odustati od teritorije u zamjenu za mir

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina neće odustati od teritorije u zamjenu za mir sa Rusijom.

Zelenski je za CNN rekao da Ukrajina ne želi da ustupi bilo koju teritoriju Rusiji i istakao da teritorijalni ustupci neće biti dio diplomatskih pregovora o okončanju rata, prenosi Tanjug.

“Ukrajinci nisu spremni da daju svoju zemlju, da prihvate da te teritorije pripadaju Rusiji. Ovo je naša zemlja”, rekao je Zelenski. Ponovio je poziv američkom predsjedniku Joeu Bidenu da posjeti Kijev, ocijenivši da bi to poslalo poruku Rusiji i svijetu.

“Voljeli bismo da vidimo predsjednika Bidena u Ukrajini. Čuo sam da je podržao tu ideju. Postoje neki sigurnosni momenti koji stoje na putu njegovoj posjeti, mi to razumijemo”, rekao je Zelenski.

On je ocijenio da posjete svjetskih lidera Kijevu daju signal da podržavaju Ukrajinu jer vjeruju u njenu pobjedu i da se, kako je naveo, “ne plaše Rusije”.


Indonezija poziva G20 da pronađe načine za okončanje rata u Ukrajini

Glavna indonezijska diplomatkinja pozvala je G20 da “pronađu načine da krenu naprijed” i što prije okončaju rat u Ukrajini tokom govora na otvaranju sastanka ministara vanjskih poslova iz grupe.

“Naša je odgovornost što prije okončati rat i riješiti naše razlike za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju”, rekla je Retno Marsudi.

Rekla je da je multilateralizam jedini način da se suoči s globalnim izazovima i nada se da će forum pružiti put za rješavanje posljedica rata, koje se šire širom svijeta.


Von der Leyen: Blokada Crnog mora ‘mora prestati’

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je svijet “u odlučujućem trenutku” i osudila ruski “besmisleni” rat.

“Doista, nalazimo se u odlučujućem trenutku. Tek što smo se oporavili od COVID-a, pandemije, kada je Rusija započela besmislenu i okrutnu invaziju na Ukrajinu s užasnim popratnim učincima ne samo za ljude u Ukrajini koji užasno pate, već i s ogromnim popratnim učincima ove besmislenosti na globalnom nivou rata”, rekla je Von der Leyen zajedno s Antoniom Guterresom u New Yorku.

“Rusija blokira izvoz žitarica iz Ukrajine i tako donosi glad milionima ljudi. Blokada Crnog mora mora prestati i jako sam vam zahvalna, generalni sekretaru, na vašem neumornom radu da pokušate stvoriti rješenje za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora”, dodala je.

Izvor: Agencije