Kina nespremna iščekuje vrhunac epidemije COVID-19

Zemlja očekuje vrhunac zaraze u roku od sedamu dana, a vlasti predviđaju dodatno opterećenje za zdravstveni sistem.

Kina bi se sljedeće godine mogla suočiti s više od milion smrtnih slučajeva COVID-19 (Reuters)

Kina očekuje vrhunac zaraze COVID-19 u roku od sedam dana, izjavio je zdravstveni dužnosnik, a vlasti predviđaju dodatno opterećenje za zdravstveni sistem zemlje iako umanjuju težinu bolesti te i dalje izvještavaju da nema novih smrtnih slučajeva.

Suočena s rastućom epidemijom i široko rasprostranjenim protestima protiv režima nulte tolerancije na COVID-19, Kina ga je u decembru počela ukidati, postavši posljednja velika zemlja koja je počela živjeti s virusom, prenosi Hina.

Kineske mjere usporile su ekonomiju na najnižu stopu rasta u gotovo pola stoljeća, ometajući globalne opskrbne lance i trgovinu.

Kina je izvijestila o manje od 4.000 novih simptomatskih lokalnih slučajeva COVID-19 širom zemlje 22. decembra, a nema novih smrtnih slučajeva treći dan zaredom.

Vlasti su suzile kriterije za smrtnost od COVID-19, što je izazvalo kritike mnogih stručnjaka za bolesti.

WHO: Kina ne daje podatke

Zhang Wenhong, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti, rekao je kako se očekuje da će Kina “doći do vrhunca infekcija za sedam dana”, prenio je dnevni list The Paper, koji podržava šangajska vlada.

“Vrhunac zaraze također će povećati stopu teških bolesti, što će imati određeni utjecaj na sve naše medicinske resurse”, rekao je, dodajući da će val trajati još jedan ili dva mjeseca nakon toga.

“Moramo biti psihički spremni da je infekcija neizbježna.”

Zaraženih u Kini vjerovatno će biti više od milion dnevno, a smrtnih slučajeva više od 5.000 dnevno, što je “oštar kontrast” u odnosu na službene podatke, objavila je ove sedmice britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfinity.

Bolnica u Šangaju procjenjuje da će se polovica od 25 miliona ljudi u tom komercijalnom središtu zaraziti do kraja sljedeće sedmice.

Stručnjaci kažu da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s više od milion smrtnih slučajeva od COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije primila podatke iz Kine o novim hospitalizacijama od COVID-19 od kako je Peking ukinuo svoju politiku “zero COVID”.

WHO je saopćio da bi praznine u podacima mogle nastati zbog toga što se kineske vlasti jednostavno bore s popisom slučajeva.

‘Sada se možemo izolirati kod kuće’

U jeku sve većih sumnji u statistiku Pekinga, američki državni tsekretar Antony Blinken u četvrtak je rekao da sve zemlje, uključujući Kinu, moraju dijeliti informacije o svojim iskustvima s COVID-19.

Dok COVID-19 bjesni Kinom, stanovnici koji su se prije suočavali s dugim razdobljima izolacije sada uče živjeti s virusom.

Kineski učitelj Yang Zengdong, čija je cijela porodica u izolaciji u svom stanu u centru Šangaja, a on sam ima blagi oblik COVID-19, pozdravlja promjenu politike.

Prije samo nekoliko sedmica svi bi bili poslani u karantin, a njihova bi zgrada bila zaključana.

“Kada pomislim na tu situaciju, osjećam se jednostavno odlično, baš smo sretni jer se sada možemo izolirati kod kuće”, rekao je Yang.

“Ovaj val je nešto s čime se moramo suočiti, jer nemoguće je zauvijek ostati zatvoren.”

Izvor: Agencije