I sud u Los Angelesu proglasio Harveya Weinsteina krivim za silovanje

Filmski producent Harvey Weinstein se u Los Angelesu suočio sa sedam tačaka optužnice za silovanje i seksualno zlostavljanje četiri žene u razdoblju između 2004. i 2013. godine.

Weinstein (70) već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku (Reuters)

Vrhovni sud Los Angelesa proglasio je filmskog producenta Harveya Weinsteina krivim za silovanje, što je druga presuda za nekadašnjeg moćnog holivudskog producenta, objavio je Reuters, prenosi Hina.

Porota je, uz ostalo, Weinsteina proglasila krivim za silovanje i seksualnu penetraciju stranim objektom u koju je bila uključena jedna žena. Oslobodila ga je, međutim, optužbi koje se odnose na drugu navodnu žrtvu, te nije mogla donijeti  presudu o još dvjema optužbama.

Weinstein (70) već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku.

On se u Los Angelesu suočio sa sedam tačaka optužnice za silovanje i seksualno zlostavljanje četiri žene u razdoblju između 2004. i 2013. godine.

Pokret #MeToo

Bivša manekenka i glumica, za čije silovanje u jednom hotelu u Los Angelesu 2013. godine je optužen Weinstein, a na sudu poznata kao Jane Doe 1, dala je saopštenje ubrzo nakon presude.

“Harvey Weinstein je zauvijek uništio dio mene te noći 2013. godine i to nikada neću dobiti nazad. Krivični proces je bio brutalan i Weinsteinovi advokati su me proveli kroz pakao na klupi za svjedoke, ali znala sam da ovo moram završiti do kraja, i jesam. Nadam se da Weinstein za života nikada neće vidjeti zatvorsku ćeliju izvana.”

Weinstein je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku u februaru 2020. godine. Izručen je iz New Yorka u zatvor u Los Angelesu u julu 2021. godine.

U New Yorku, Weinstein je uložio žalbu na presudu i zatvorsku kaznu.

Optužbe protiv Weinsteina pomogle su pokretanju #MeToo pokreta žena koje govore protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja od strane moćnih muškaraca u medijima, politici i drugim sferama.

Izvor: Agencije