Vođe jugoistočne Azije pozivaju na jedinstvo

U zajedničkom interesu svijeta je da sarađuje u mirnom rješavanju razlika, rekao je premijer Kambodže Hun Sen na otvaranju Istočnoazijskog samita.

Mnogi aktuelni izazovi i tenzije remete napore da promoviramo održiv razvoj, rekao je Hun Sen (EPA)

Premijer Kambodže Hun Sen pozvao je na jedinstvo na otvaranju Istočnoazijskog samita u glavnom gradu Kambodže Phnom Penhu, navodeći da aktuelne globalne tenzije utječu na sve.

Premijer Kambodže, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), rekao je na otvaranju samita da je u zajedničkom interesu svijeta da sarađuje u mirnom rješavanju razlika.

Skupu, također, prisustvuju predstavnici Rusije, Kine i SAD-a, prenosi Beta.

Hun Sen je ovo rekao u vrijeme kada su regionalne tenzije jake između SAD-a i Kine oko Tajvana i sve većih kineskih regionalnih pretenzija, dok je ruska invazija na Ukrajinu poremetila globalne lance snabdijevanja i izazvala porast cijena energenata i struje mnogo šire od Evrope.

Globalno povećanje tenzija

Ne imenujući nijednu zemlju, izrazio je nadu da će vođe prigrliti “duh zajedništva i podržati otvoren i inkluzivan multilateralizam, pragmatizam i uzajamno poštovanje u suočavanju s egzistencijalnim i strateškim izazovima” s kojima su svi sučeni.

“Mnogi aktuelni izazovi i tenzije remete naše ranije teško zaslužene napore da promoviramo održiv razvoj i izazivaju veće teškoće u životima ljudi”, kazao je on na otvaranju skupa koji je u toku paralelno s glavnim samitom ASEAN-a.

Među učesnicima su američki predsjednik Joe Biden i kineski premijer Li Keqiang, a skup je organiziran samo dan prije očekivanog sastanka Bidena i kineskog predsjednika Xi Ginpinga na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Sastanku također prisustvuje ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kao i vođe Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Japana…

LI: Izazovi bez presedana

Biden je u subotu obećao da će SAD raditi sa ASEAN-om i poručio vođama te strateški važne koalicije da će izgraditi bolju budućnosti koju svi žele vidjeti u regiji gdje američki rival Kina također radi na proširenju svog utjecaja.

Biden je obećao da će sarađivati da se izgradi regija koja je slobodna i otvorena, stabilana i prosperitetana, otporna i sigurna.

Kineski premijer je kazao na sastanku ASEAN-a, Kine, Japana i Južne Koreje da, u vrijeme “turbulentne” situacije s globalnom sigurnošću, rastu unilateralizam i protekcionizam, kao i ekonomski i finansijski rizici te je globalni razvoj suočen s izazovima bez presedana.

Li je rekao da zemlje te grupe, vodeće privrede u istočnoj Aziji, trebaju ostati posvećene promociji mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta u regiji i dalje te poboljšanju života ljudi”.

Izvor: Agencije