Sputnjik Light efikasan u kombinaciji sa drugim vakcinama

Vakcina Sputnjik Light pokazuje visoku efikasnost u kombinaciji sa vakcinama AstraZeneca, Sinopharm i Moderna u Argentini, navodi RDIF.

U Argentini je 121 dobrovoljaca primilo vakcinu Sputnjik Light u kombinaciji s vakcinama drugih proizvođača (EPA)

Vakcina Sputnjik Light pokazuje visoku efikasnost u kombinaciji sa vakcinama AstraZeneca, Sinopharm i Moderna u Argentini, saopštila je press-služba Ruskog fonda za direktne investicije.

“Podaci koje je dobilo Ministarstvo zdravlja provincije Buenos Aires pokazuju da je kombinirana primjena preparata Sputnjik Light sa drugim vakcinama i vakcinacija samo sa dvije doze Sputnjik Light sigurna – ne postoje ozbiljne nuspojave, vezane za vakcinaciju. Sve kombinacije koje su korištene tokom istraživanja su sigurne”, navodi se u saopštenju, prenio je Tanjug Sputnik.

Trenutno, u provinciji Buenos Aires analizirani su podaci, dobijeni nakon vakcinacije 121 dobrovoljca koji su primili sljedeće kombinacije vakcina: Sputnjik Light i AstraZeneca, zatim Sputnjik Light i Moderna, Sputnjik Light i Sinopharm, kao i Sputnjik Light u kombinaciji sa Sputnjik Lightom.

Predloženo partnerstvo

“Ruski fond za direktne investicije predložio je drugim proizvođačima partnerstvo za izvođenje zajedničkog istraživanja kombinirane primjene vakcina. Takav pristup ima najveću perspektivu za borbu protiv pandemije, uključujući nove sojeve virusa korona koji nastaju po cijelom svijetu”, rekao je direktor fonda Kiril Dmitrijev.

“Vakcina Sputnjik Light može efikasno da se koristi u kombinaciji sa drugim vakcinama, što potvrđuju istraživanja u Argentini i drugim državama”, dodao je on.

Izvor: Agencije