Kalifornija: Pronađena plantaža marihuane vrijednosti milijardu dolara

Tokom operacije, koja traje deset dana duboko u brdima pustinjskog područja kod Los Angelesa, zaplijenjeno je 16 tona marihuane.

Ilegalna plantaža se navodnjava iz protivpožarne mreže hidranata i ilegalnih bunara (Twitter/LA County Sheriffs)

Policija Kalifornije je kod Los Angelesa otkrila ogromnu ilegalnu plantažu marihuane, koja bi u uličnoj prodaji donijela milijardu dolara, za sada zaplijenila 370.000 biljaka i uhapsila 131 osobu.

Šerifov ured je saopćio da je tokom operacije, koja traje deset dana, zaplijenjeno 16 tona marihuane, te da se nastavlja uz angažiranje stotina policajaca, prenosi Beta, pozivajući se na mrežu NBC.

To je toliko velika plantaža da je policija do sada uništila samo 205 od oko 500 plastenika i prikupila svega 40 posto ukupne količine marihuane koja se tamo gaji.

Policija je samo rekla da je plantaža “povezana s bandama za trgovinu drogom”.

Plantaža čuvali naoružani stražari

“Ovo je druga sedmica policijske operacije, a prve sedmice su, uprkos tome, već pokušavali obnoviti zasade” čim je policija odnijela marihuanu iz dijela plastenika, rekao je šerif Alex Villanueva novinarima.

Glasači u američkoj saveznoj državi Kalifornija su 2016. godine legalizirali marihuanu za “rekreativne potrebe”, a legalna prodaja je počela 2018. godine.

Otkrivena plantaža, koju su čuvali naoružani stražari bande, ilegalna je, skrivena duboko u brdima pustinjskog područja, a navodnjava se vodom ukradenom iz protivpožarne mreže hidranata i ilegalnih bunara.

Rast biljaka je, kažu vlasti, podstaknut korištenjem zabranjenih, otrovnih hemikalija.

Izvor: Agencije