Bercow se pridružio opozicionoj Laburističkoj stranci

Bivši predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow se sukobio s premijerima Borisom Johnsonom i Theresom May zbog njihovog pristupa Brexitu i postupanja prema parlamentu.

Bercow je rekao da sada želi pomoći Laburističkoj stranci da smijeni premijera Borisa Johnsona s položaja (Reuters)

Bivši predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u subotu je rekao da se pridružio opozicionoj Laburističkoj stranci nakon što je veći dio svoje političke karijere proveo kao konzervativni član parlamenta.

Bercow, koji se sukobio s premijerima Borisom Johnsonom i Theresom May zbog njihovog pristupa Brexitu i postupanja prema parlamentu, rekao je za list Observer da sada vjeruje da je Konzervativna stranka “nazadna, populistička, nacionalistička, a ponekad čak i ksenofobična”, prenosi Hina.

Kao ‘speaker’ od 2009. do 2019., Bercow je skrenuo pozornost na inače neupadljivu ulogu svojim prepoznatljivim pozivanjima na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.

Smjena Johnsona

Mnogi konzervativci i pristaše Brexita smatrali su da mu nedostaje politička neutralnost koju zahtijeva mjesto govornika.

Bercow je za Observer rekao da sada želi pomoći Laburističkoj stranci da smijeni Johnsona s položaja.

“Motiviran sam podrškom za jednakost, socijalnu pravdu i internacionalizam. To je moto laburista. Zaključak do kojeg sam došao je da ovu vladu treba zamijeniti”, rekao je.

Izvor: Agencije