Saudijski kralj pozvao katarskog emira u goste

Ovo je posljednji u nizu znakova poboljšanja odnosa dvije susjedne države i dva bivša rivala.

Šeik Tamim je posljednji put u Saudijskoj Arabiji u januaru kada je bio samit Vijeća zaljevske saradnje (Reuters)

Saudijski kralj Salman pozvao je katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija da posjeti ovo bliskoistočno kraljevstvo, objavljeno je iz ureda lidera Katara, prenose agencije i dodaju kako je ovo posljednji u nizu znakova poboljšanja odnosa dvije susjedne države i dva bivša rivala.

Rijad i saveznici prekinuli su odnose sa Katarom u junu 2017. tvrdeći da je Doha previše bliska sa Iranom i da potiče regionalne nemire što su Katarani kategorično negirali.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su trgovačke i diplomatske veze sa Katarom, te mu nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu.

No, ovog januara su ove četiri države pristale na ponovno uspostavljanje veza sa Katarom nakon velike diplomatske aktivnosti administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jedinstvo Zaljeva

Katarski emir je dobio pismo od kralja Salmana „uključujući i poziv da posjeti“ Saudijsku Arabiju, objavio je Al Thanijev ured u ponedjeljak, ali nije naveo da li je poziv prihvaćen niti kada bi se eventualna posjeta mogla desiti.

Šeik Tamim je posljednji put u Saudijskoj Arabiji u januaru kada je bio samit Vijeća zaljevske saradnje (GCC) kada je Katar ponovo primljen u regionalni savez. Samit je predvodio kraljev sin i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, a nije došlo do susreta lidera dvije države.

Novi poziv je uručio saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud koji je doputovao u Dohu na sastanak sa katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem. Iz Ministarstva navode kako su razgovarali o „jedinstvu Zaljeva“.

Izvor: Agencije