Biden pozvao na zabranu pušaka i oštriju kontrolu oružja

Ne trebam čekati ni minut, a kamoli još jedan sat, da preduzmem zdravorazumske korake koji će spasiti živote u budućnost, kaže američki predsjednik.

Pooštrene su mjere kontrole oružja nakon što je u pucnjavi u supermarketu u Koloradu poginulo 10 ljudi (EPA)

Američki predsjednik Joe biden pozvao je u utorak na zabranu korištenja pušaka i pooštrene mjere kontrole oružja, nakon što je u pucnjavi u supermarketu u Koloradu poginulo 10 ljudi.

“Ne trebam čekati ni minut, a kamoli još jedan sat, da preduzmem zdravorazumske korake koji će spasiti živote u budućnosti”, rekao je on, dodajući da se može zabraniti upotreba pušaka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“To nije i ne bi trebalo biti stranačko pitanje. To je američko pitanje, koje će spasiti živote, američke živote. Moramo djelovati”, istakao je Biden.

Napadač na supermarket identificiran

Među 10 žrtava pucnjave u supermarketu u saveznoj američkoj državi Kolorado je i 23-godišnji Srbin Neven Stanišić, parohijan u pravoslavnoj crkvi u Lakewoodu, rečeno je za beogradski Blic u toj crkvi.

Kako navode, Stanišić je krenuo na posao kada je došlo do pucnjave.

Policija je rankije u urtorak identificirala 21-ogodišnjeg muškarca kao osumnjičenog za pucnjavu, u kojoj je ubijeno 10 osoba, među kojima je i jedan policajac, prenosi AP.

Osumnjičeni je Ahmad Al Aliwi Alissa iz Arvade, predgrađa Denvera.

On se trenutno nalazi u bolnici, a trebalo bi kasnije tokom dana  biti prebačen u okružni zatvor, zbog optužbi za ubistvo.

Nisu utvrđeni detalji pucanjave

Istražitelji još nisu utvrdili motiv pucnjave, ali vlasti veruju da je on jedini napadač, rekao je tužilac okruga Boulder Michael Doherty.

Pucnjava se dogodila sinoć u prodavnici King Supers u Boulderu, koji se nalazi na oko 40 kilometara severozapadno od Denvera.

U Boulderu se nalazi Univerzitet Kolorada.

Izvor: Agencije