Izraelska vojska ubila Palestinca na Zapadnoj obali

Nenaroružani Palestinac je ubijen na ‘Farmi Sde Efraim’, koje nema na mapama i po svoj prilici je jedna od divljih naselja jevrejskih naseljenika.

Kada izraelski zvaničnici koriste termin 'teroristički napad' skoro uvijek misle na napade Palestinaca na Jevreje (EPA - Ilustracija)

Nenaoružani Palestinac ubijen je u petak nakon što je pokušao silom ući u jednu kuću u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali i sukobio se s čuvarem, saopćila je izraelska vojska.

Incident se opisuje kao “teroristički napad“, ali vojni glasnogovornik nije objasnio kako se do tog zaključka došlo pošto oružje nije nađeno kod osumnjičenog napadača, ni u njegovom automobilu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Palestinac je ubijen na “Farmi Sde Efraim“, koje nema na mapama i po svoj prilici je jedan od malih punktova, divljih naselja, koje su osnovali jevrejski naseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kontradiktorni ‘teroristički napad’

Anadolija prenosi kako je Radhi Abu Fakhida, šef seoskog vijeća Ras Karkara, zapadno od Ramallaha, potvrdio da je porodica mladića Khaleda Nofala obaviještena o njegovoj smrti.

Rekao je da se tijelo nalazilo u pritvorskoj jedinici izraelskih okupacionih vlasti.

Kada izraelski zvaničnici koriste termin “teroristički napad“ skoro uvijek misle na napade Palestinaca na Jevreje, konstatira AP.

U proteklim godinama dogodio se niz oružanih, napada nožem i pokušaja gažanja vozilima Izraelaca.

Napadači su bili uglavnom bili Palestinci koji nisu povezani s oružanim organizacijama.

Okupacija od 1967. godine

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i sada na toj teritoriji živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika, uglavnom u velikim naseljima.

Naseljenici čvrstorukaši su osnovali više divljih naselja, a Palestinci sva naselja smatraju nelegalnim i najvećom preprekom za mir i u tome imaju široku međunarodnu podršku.

Palestinci namjeravaju osnovati svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a da glavni grad bude Istočni Jerusalem, dodaju agencije.

Izvor: Agencije