Zarif: Iran će nastaviti podržavati Siriju

Šef iranske diplomatije je naglasio potrebu za rješenjem koje štiti interese, suverenitet i teritorijalni integritet te arapske zemlje.

Mohammad Javad Zarif telefonski je razgovarao sa sirijskim kolegom Faisalom Mekdadom (EPA)

Iran će nastaviti podržavati sirijsku Vladu u borbi protiv terorizma, izjavio je u petak iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u telefonskom razgovoru sa sirijskim kolegom Faisalom Mekdadom.

Ponovo je potvrdio da će Islamska Republika nastaviti s podrškom Siriji u raznim poljima i u njenim naporima da obezbijedi sigurnost i stabilnost širom Sirije, javila je novinska agencija Tasnim, prenosi Fena.

Šef iranske diplomatije također je naglasio potrebu za rješenjem koje štiti interese, suverenitet i teritorijalni integritet te arapske zemlje.

Poziv na poštivanje UN rezolucije o Siriji

Mekdad se zahvalio na iranskoj podršci sirijskom narodu na ekonomskom polju, s ciljem ublažavanja “jednostranih sankcija”.

Dvojica ministara također su zatražili od zapadnih država da poštuju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji, navodi se u agencijskoj vijesti.

Razgovor dvojice visokih zvaničnika i regionalnih saveznica uslijedio je nakon američkih zračnih udara, u kojima su ubijena najmanje 22 proiranska borca u istočnoj Siriji u petak ujutro, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije