Oslobođena bivša predsjednica Južne Koreje

Bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye je danas oslobođena, skoro pet godina nakon što je osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Zvaničnici ministarstva pravde su u četvrtak, u ponoć, uručili pomilovanje Park u bolnici u kojoj je boravila mesec dana (EPA)

Bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye je danas oslobođena, skoro pet godina nakon što je osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije, javlja Tanjug.

Park (69) je bila prvi demokratski izabran lider koji je smijenjen s vlasti nakon što je Ustavni sud podržao njen opoziv koji je izglasao parlament 2017. godine, podsjeća agencija Reuters.

Najviši sud Južne Koreje u januaru je potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu izrečenu nakon što je Park proglašena krivom za dosluh sa prijateljicom radi obezbjeđivanja više desetina milijardi wona od kompanija “Samsung” i drugih velikih južnokorejskih kompanija, uglavnom za finansiranje porodice njene prijateljice i neprofitnih fondacija.

Odluka o pomilovanju

Predsednik Moon Jae-in donio je odluku o njenom pomilovanju prošle nedjelje, navodeći kao razlog pogoršanje njenog zdravstvenog stanja i izražavajući nadu da će “prevazići nesrećnu historiju i promovisati nacionalno jedinstvo“.

Zvaničnici ministarstva pravde su u četvrtak, u ponoć, uručili pomilovanje Park u bolnici u kojoj je boravila mjesec dana, javila je novinska agencija Jonhap.

Njen advokat je izjavio da se Park izvinila što je izazvala zabrinutost javnosti i zahvalila Moonu što je donio “tešku odluku”.

Izvor: Agencije