Izrael će udvostručiti broj naseljenika na okupiranom Golanu

‘Poslije dugih i statičnih godina u odnosu na obim naseljavanja naš cilj je danas da udvostručimo naseljavanje Golanske visoravni’, rekao je premijer Izraela Naftali Bennett.

Izrael je osvojio Golan u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, promovišući naseljavanje i razvoj poljoprivrede i turizma (Reuters)

Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je da njegova zemlja namjerava da udvostruči broj naseljenika na okupiranoj Golanskoj visoravni, na osnovu plana o ulaganju više miliona dolara u cilju konsolidacije kontrole nad tom teritorijom osvojenom od Sirije prije više od pet decenija, javljaju agencije.

Na posebnoj sjednici vlade, održanoj na Golanskoj visoravni, Benett je podsjetio da je administracija bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa priznala suverenitet Izraela nad tom teritorjiom i da je administracija novog predsjednika Josepha Bidena nagovijestila da neće od toga odustajati, što je podstaklo nove investicije u regiiju.

Benett: Udvostručiti naseljavanje

“Ovo je naš trenutak. Trenutak Golanske visoravni. Poslije dugih i statičnih godina u odnosu na obim naseljavanja naš cilj je danas da udvostručimo naseljavanje Golanske visoravni”, rekao je Benett.

Učvršćivanje kontrole nad tom teritorijom iskomplikovat će svaki budući pokušaj da se sklopi mir sa susjednom Sirijom koja polaže pravo na Golansku visoravan.

Izrael je osvojio Golan u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, promovišući naseljavanje i razvoj poljoprivrede i turizma.

SAD je prva zemlja koja je priznala suverenitet Izraela nad Golanom, a preostali dio međunarodne zajednice ga smatra okupiranom teritorijom.

Desetine hiljada Izraelaca živi na Golanskoj visoravni

Benett je rekao da je rat u Siriji doprinio da ideja o izraelskoj kontroli nad Golanom bude prihvatljivija za saveznike Izraela, ocjenivši da bi alternativa bila mnogo gora.

Njegova zemlja već dugo tvrdi da je to strateški važno područje potpuno integrisano u Izrael. Dodaje se  da je kontrola nad njim potrebna kao zaštita od Irana i njegovih saveznika u Siriji.

Desetine hiljada Izraelaca živi na Golanskoj visoravni na kojoj je i više nekadašnjih sirijskih, druskih, sela medju kojima ima i izraelskih protivnika.

Izvor: Agencije