Egipat zaplijenio imovinu 89 članova Muslimanske braće

Egipatski sud donio je odluku o zapljeni i oduzimanju imovine 89 članova Muslimanske braće, uključujući pokojnog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Muslimanska braća
Presudom su obuhvaćeni vrhovni vođa grupe Mohamed Badie, njegov zamjenik Khairat al-Shater i druge vođe (Arhiva)

Egipatski sud donio je odluku o zapljeni i oduzimanju imovine 89 članova Muslimanske braće, uključujući pokojnog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, javlja Anadolija.

Državni list Akhbar al-Youm objavio je da je “Sud za hitna pitanja u Kairu naložio zapljenu imovine 89 vođa i članova Braćei nasljednika Mursija i njihov prenos u blagajnu”.

Presudom su obuhvaćeni vrhovni vođa grupe Mohamed Badie, njegov zamjenik Khairat al-Shater i druge vođe, uključujući Mohameda Beltagyja, Abdel-Rahmana al-Bara i Ahmeda Diaba, kao i dva ministra za vrijeme Mursijeve vladavine – bivši ministar mladih Osama Yassin i bivši ministar snabdijevanja Bassem Ouda.

Članovi grupe još nisu komentarisali presudu

Egipatski list El-Youm El-Sabee naveo je da je ovaj slučaj pred sud iznijela državna komisija koja je zadužena za zapljenu imovine grupe.

Komisija je zahtijevala od ministra pravosuđa, šefa zemljišne knjige i šefa Centralne banke da zaplijenjenu imovinu prebace u državnu blagajnu.

Članovi grupe još nisu komentarisali presudu za koju nije jasno da li je konačna ili se na nju može uložiti žalba.

Pokret Muslimanska braća osnovan je 1928. godine, a nakon vojnog puča u Egiptu u julu 2013. grupa je stavljena izvan zakona i uhapšena je većina njegovih rukovodilaca, uključujući prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Mursija. Mursi je preminuo 2019. godine.

Izvor: Agencije