Renzi povukao ministre, pala Vlada Italije

Bivši premijer je povukao ministre iz svoje stranke Italia Viva, čime je vladajuća koalicija ostala bez većine u Parlamentu.

Matteo Renzi je nezadovoljan planovima raspodjele evropske pomoći ekonomiji (EPA)

Bivši italijanski premijer Matteo Renzi saopćio je u srijedu navečer da povlači iz Vlade ministre iz svoje stranke Italia Viva, čime vladajuća koalicija ostaje bez većine u Parlamentu.

Njegova odluka, saopćena na konferenciji za medije, gura Italiju u politički haos dok se zemlja bori da suzbije pandemiju korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Renzi je prijetio da će njegova stranka napustiti Vladu nezadovoljan planovima premijera Giuseppea Contea  o tome kako se troše milijarde eura Evropske unije za pomoći privredi.

Usvojen ‘Plan obnove’

Ranije je Conte rekao novinarima da radi na novom koalicionom paktu, koji će trajati do kraja mandata, te dodao da je uvjeren da bi jedinstvo Vlade moglo biti vraćeno ako postoji dobra volja svih strana.

Vlada je usvojila “Plan obnove”, prijedlog kako će rasporediti, odnosno uložiti 209 milijardi eura koje je Italija dobila od EU-a da bi se oporavila od krize.

Izvor: Agencije