Većina COVID pacijenata ima najmanje jedan simptom

Nova studija pokazala je da su umor ili slabost mišića najčešći simptomi, dok su također zabilježene poteškoće sa spavanjem.

U studiji su učestvovala 1.733 pacijenata koja su između januara i maja prošle godine otpušteni iz bolnice u Wuhanu (AFP)

Novo istraživanje pokazalo je da više od tri četvrtine ljudi koji su hospitalizirani zbog COVID-19 infekcije nakon šest mjeseci ima najmanje jedan simptom.

U istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, sudjelovalo je stotine pacijenata iz kineskog grada Wuhan, u kojem je korona virus prvi put otkriven.

Istraživanje je pokazalo da su umor ili slabost mišića najčešći simptomi, dok su se ljudi, također, žalili na poteškoće sa spavanjem.

Naučnici kažu da ovo istraživanje – jedno od rijetkih koje je istraživalo dugotrajne posljedice COVID-19 – pokazuje potrebu za daljnjim istraživanjem dugotrajnih efekata korona virusa.

Pitanja o simptomima i zdravlju

“S obzirom na to da je COVID-19 relativno nova bolest, na početku smo razumijevanja njegovih dugotrajnih učinaka na zdravlje pacijenata”, kazao je Bin Cao iz Nacionalnog centra za respiratornu medicinu, koji je glavni autor studije.

Rekao je kako je ovo istraživanje istaklo potrebu kontinuirane njege pacijenata nakon otpuštanja iz bolnice, naročito onih pacijenata koji su imali teži oblik infekcije.

U novoj studiji učestvovala su 1.733 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog COVID-19 infekcije, a koji su između januara i maja prošle godine otpušteni iz bolnice Jinyintan u Wuhanu.

Pacijenti koji su u prosjeku imali 57 godina posjećivani su između juna i septembra i odgovarali su na pitanja o simptomima i zdravlju.

Istraživanje je podrazumijevalo i kontrolni pregled ljekara i laboratorijske nalaze.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 76 posto ispitanih pacijenata (1.265 od 1.655) još uvijek imalo simptome.

Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 posto ispitanih, dok je 26 posto njih imalo problema sa spavanjem.

Retestirani nakon šest mjeseci

U drugi dio ovog istraživanja bilo su uključena 94 pacijenata čiji je nivo antitijela u krvi zabilježen na vrhuncu infekcije.

Kada su ti pacijenti retestirani nakon šest mjeseci, nivo neutralizirajućih antitijela bio je za 52,5 posto niži.

Autori studije rekli su da ih taj podatak zabrinjava zbog mogućnosti ponovne zaraze korona virusom, iako su rekli da su potrebni mnogo veći uzorci kako bi bilo jasno kako se imunitet na virus mijenja vremenom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da virus nekim ljudima predstavlja rizik od ozbiljnih trajnih posljedica – čak o mladim, inače zdravim ljudima koji nisu hospitalizirani.

Do danas je potvrđeno više od 89 miliona slučajeva zaraze korona virusom, uz 1,9 miliona smrtnih slučajeva i 49,5 miliona oporavljenih.

“Zbog mogućih komplikacija, pacijenti moraju ići na preglede u razdoblju od šest mjeseci ili čak duže. To znači da ćemo na raspolaganju imati još manje kapaciteta, manje zdravstvene radne snage za liječenje tih pojedinaca”, rekla je Oksana Pyzik, zdravstvena savjetnica i predavačica na UCL-u, za Al Jazeeru.

Istraživanje ‘relevantno i pravovremeno’

“To će imati direktne posljedice na brigu o svim vrstama hroničnih stanja, poput raka”, kazala je Pyzik.

U komentaru, koji je također objavljen u časopisu Lancet, Monica Cortinovis, Norberto Perico i Giuseppe Remuzzi sa italijanskog Instituta za farmakološka istraživanja rekli su da još uvijek postoji mnogo neodgovorenih pitanja kada su u pitanju dugoročne posljedice pandemije po zdravlje.

“Nažalost, malo je izvještaja o kliničkoj slici nakon prebolovane infekcije COVID-19”, kazali su, dodajući da je najnovije istraživanje “relevantno i pravovremeno”.

Rekli su da će dugoročna multidisciplinarna istraživanja, koja se provode u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, pomoći u razumijevanju i razvoju terapija za “ublažavanje dugoročnih posljedica infekcije COVID-19 na organe i tkiva”.

Izvor: Al Jazeera i agencije