Katar osuđuje ometanje učešća ministrice zdravstva na zaljevskom sastanku

Ministri zdravstva zemalja članica GCC-ja održali su u srijedu hitni sastanak u sjedištu Generalnog sekretarijata GCC-ja u Rijadu (SPA)

Katar je osudio to što je Saudijska Arabija odbila izdati pravovremenu dozvolu za ulazak u zemlju katarskoj ministrici zdravstva Hanan al-Kuwari kako bi prisustvovala sastanku na koji ju je pozvao Generalni sekretarijat Vijeća za saradnju arapskih zaljevskih država (GCC) u cilju preventivnog djelovanja na suzbijanju korona virusa.

Ministrici Al-Kawuri ulazak je odobren tek nakon što je sastanak počeo.

Katarsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na svom službenom nalogu na Twitteru da izražava žaljenje i osuđuje to što ministrici nije odobrena dozvola za prisustvo na sastanku uprkos tvrdnji Saudijske Arabije da je organizacija Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva, posebno tehnički odbori, efikasna i da nije pogođena zaljevskom krizom.

Politiziranje humanitarnog sektora

U saopćenju se ističe i da Saudijska Arabija politizira humanitarni sektor, koji zahtijeva blisku saradnju i koordinaciju i neophodno ga je držati podalje od političkih neslaganja.

Ministri zdravstva zemalja članica GCC-ja održali su u srijedu hitni sastanak u sjedištu Generalnog sekretarijata GCC-ja u Rijadu, na kojem su najavili preduzimanje jedinstvenih mjera predostrožnosti u graničnim područjima u borbi protiv novog korona virusa (COVID-19).

Katarsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Saudijsku Arabiju da obavlja svoju ulogu profesionalno i nepristrano kao zemlja u kojoj je sjedište GCC-ja, naglašavajući katarsku predanost saradnji sa svim zaljevskim zemljama na preventivnom djelovanju protiv korona virusa.

Izvor: Agencije