Slovački premijer: Da je Srbija u EU, ne bi bilo tenzija sa Prištinom

Da je Srbija članica EU-a, ne bi se očekivale tako velike napetosti, kazao slovački premijer Fico (EPA)

Premijer Slovačke Robert Fico je izjavio na neformalnom samitu lidera Evropske unije na Malti, na kojem je bilo riječi i o napetostima između Beograda i Prištine, da tolikih tenzija ne bi bilo da je Srbija članica EU-a.

“Potvrđuje se da širenje Unije ima stabilizacioni značaj. Da je Srbija članica EU-a, ne bi se očekivale tako velike napetosti”, konstatirao je Fico, prenosi slovački dnevnik Pravda.

Na samitu je EU obećala da će doprinijeti stabilizaciji Libije i pomoći libijskoj Vladi da preuzme kontrolu nad svojom teritorijom i kopnenim i morskim granicama kako bi mogla da se bori protiv krijumčarenja ljudi.

Finansiranje migrantskih kampova

“Napori na stabilizaciji Libije sada su važniji nego ikad i EU će učiniti sve što može kako bi doprinijela tom cilju. U Libiji je ključno stvoriti kapacitete kako bi vlasti mogle da preuzmu kontrolu nad teritorijom i kopnenim i morskim granicama i mogle da se bore protiv krijumčarskih i tranzitnih aktivnosti”, stoji u deklaraciji koju su čelnici 28 zemalja članica usvojili na neformalnom samitu u Valletti.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni i premijer Libije Fayez al-Sarraj potpisali su ranije sporazum kojim je Rim preuzeo obavezu finansiranja migrantskih kampova u Libiji, a taj sporazum su podržali svi čelnici EU-a.

U deklaraciji EU-a navodi se da je za održivu migrantsku politiku ključno “osigurati efikasnu kontrolu na vanjskih granicama i zaustaviti ilegalni priliv u EU-a”.

Izvor: Agencije