Ekshumirano tijelo bivšeg turskog lidera

Turgut Ozal preminuo je u aprilu 1993. godine od posljedica infarkta (Anadolija)

Tijelo bivšeg predsjednika Turske Turguta Ozala iskopano je u Istanbulu nakon višesatnih priprema, javila je iz Istanbula reporterka Al Jazeere Alma Brničanin.

Ozal, osmi turski predsjednik, preminuo je u aprilu 1993. godine od posljedica infarkta, ali sumnja se da je bio žrtva zavjere i da je otrovan arsenom.

Kako je kazala  Brničanin, turski predsjednik Abdullah Gul prije dvije godine naredio je istragu, a državno Tužilaštvo zvanično je dalo nalog za ekshumaciju.

Ekshumaciji su prisustvovali državni tužilac i predsjednik državnog forenzičkog instituta.

Obdukcija moguća

Ozalovi posmrtni ostaci bit će vraćeni u roku od 48 sati, a očekuje se da će rezultati istrage biti objavljeni za dva mjeseca, rekla je Brničanin.

“Tijelo će biti prebačeno u medicinski centar gdje će biti podvrgnuto obdukciji”, izjavio je glavni tužilac u Istanbulu, Turan Colakkadi, a prenosi Anadolija.

Colakkadi se na mezarju sastao sa članovima porodice Ozal i sa njihovim advokatom.

“Sada će biti obavljene potrebne pretrage. Naša očekivanja su da ćemo tijelo moći ponovno vratiti porodici Ozal u petak ili subotu. Poslije obavljene obdukcije izvještaj o rezultatima svih pretraga će biti proslijeđen državnom Tužilaštvu, a oni će javnost izvijestiti o čitavom slučaju”, naveo je sudski vještak Haluk Ince.

Na pitanja novinara da li je uopće moguća obdukcija tijela bivšeg predsjednika Ozala i hoće li se na ovaj način utvrditi da li je Ozal otrovan ili ne, Ince je odgovorio da je obdukcija moguća, ali kako će konačne odgovore na mnoga pitanja dati po završetku obdukcije.

Ozal, prvi turski predsjednik koji je došao iz civilnog, a ne vojnog miljea, inicijator je niza reformi koje su Tursku odvele među ekonomski najrazvijenije zemlje regije.

Izvori : Al Jazeera i agencije