Bugarskoj 185 miliona eura za nuklearke

Novac od Evrope za izvođenje nuklearki iz eksploatacije dobiće i Litvanija (EPA)

Bugarska će, na prijedlog Evropske komisije (EK) dobiti 185 miliona eura od Evropske unije (EU) za bezbjedan prekid rada ugašenih reaktora nuklearke Kozloduj.

EU će ovaj novac isplatiti do 2020. godine, kada bi se trebao na nuklearnu elektranu Kozloduj konačno staviti katanac i da ona prestane s radom, javili su bugarski mediji.

Evropski komesar energetike Gunter Jotinger je rekao da je interes svih građana Evrope da elektrane kao što je Kozloduj budu izvedene iz eksploatacije i nikada ne budu ponovo uključene.

Osim Bugarske novac od Evrope za izvođenje nuklearki iz eksploatacije dobiće i Litvanija – 210 milona eura za dva reaktora nuklerake Ignaline, i Slovačka 105 miliona eura za elektranu Bohunice.

Šest reaktora

Prije nego što dobiju pomoć, ove tri države će morati ispuniti nekoliko uslova – da donesu zakone vezane za atomsku bezbjednost, dobiju garancije država članica da mogu finansijski izvršiti uklanjanje reaktora, kao i da se EK-a predstave planovi za izvođenje iz eksploatacije.

Bugarska nuklearka Kozloduj se sastoji iz šest reaktora, od kojih su prva dva prestala s radom 2004. godine, a treći i četvrti neposredno pred ulazak Bugarske u EU iz bezbjednosnih razloga.

Peti i šesti reaktor su jačine od po 1.000 megavati, novije ruske proizvodnje, i rade punom parom, pošto, prema ocjeni EK-a, ne predstavljaju opasnost za okolinu.

Usljed zatvaranja četiri reaktora i smanjenja energetskog kapaciteta, Bugarska je pokrenula inicijativu za gradnju nove nuklearne elektrane Belene.

Izvor: Agencije