Mreža X vraća plave oznake besplatno, iako je ranije tražila pretplatu

Godinama su plave oznake na profilima na Twitteru predstavljale značke za verifikaciju, koje su uobičajene na društvenim mrežama za poznate ličnosti, političare i druge utjecajne naloge.

Elon Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru 2022, a zatim mu promijenio ime u X (Clodagh Kilcoyne / Reuters)

Kompanija X, poznatija kao bivši Twitter, počela je ponovno da daje plavu kvačicu za neke svoje korisnike nakon što ih je prošle godine počela izdavati samo za one koji plate mjesečnu pretplatu u iznosu od osam dolara (7,3 eura) i sklanjala takve oznake s naloga mnogih poznatih ličnosti i drugih istaknutih naloga.

Godinama su plave oznake na profilima na društvenoj mreži Twitter predstavljale značke za verifikaciju, koje su uobičajene na društvenim mrežama za poznate ličnosti, političare i druge utjecajne naloge, prenosi Beta.

To se promijenilo nekoliko mjeseci nakon što je južnoafrički milijarder Elon Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine i kojoj je kasnije promijenio ime u X.

‘Plave kvačice’

Ipak, sredinom sedmice, brojni korisnici su prijavili da su vidjeli da se plave kvačice vraćaju na njihove naloge ili da se čak pojavljuju prvi put, uprkos činjenici da nisu plaćali premium uslugu na platformi.

Musk je prošle sedmice rekao da će svi nalozi na X-u sa više od 2.500 verificiranih pratilaca dobiti besplatno premium funkcije koje uključuju kvačicu, a da će nalozi s više od 5.000 dobiti Premium+, također besplatno.

Konkretno obrazloženje ove nove politike nije bilo jasno.

Iz kompanije X nisu odmah odgovorili na zahtjev Associated Pressa za komentar.

Izvor: Agencije