Grčka se pridružuje sporazumu Artemis o istraživanju svemira pod vodstvom SAD-a

Među principima sporazuma su: registracija svemirskih objekata, sprečavanje sukoba aktivnosti, razmjena naučnih podataka i pružanje hitne pomoći.

SAD predviđa uspostavljanje stalne baze na Mjesecu (EPA)

Grčka je postala 35. zemlja koja je potpisala sporazum Artemis, program istraživanja svemira koji predvode Sjedinjene Američke Države, a koji uključuje uspostavljanje stalne baze na Mjesecu, javlja Anadolija.

Američki državni sekretar Antony Blinken i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Gerapetrititis prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma u Washingtonu.

Blinken je izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u svemiru, ističući da sporazum Artemis dobija sve više priznanja.

Zasnovan na Sporazumu o svemiru iz 1967. godine, sporazum Artemis poznat je kao multilateralna, neobavezujuća deklaracija o principima i pravilima za unapređenje odgovornog istraživanja svemira.

Među principima sporazuma su registracija svemirskih objekata, sprečavanje sukoba aktivnosti, razmjena naučnih podataka i pružanje hitne pomoći.

Stanica za misije na Mars

SAD predviđa uspostavljanje stalne baze na Mjesecu i korištenje kao stajalište za misije na Mars i vađenje vrijednih minerala, sve u okviru istog sporazuma.

Ugovor je objavljen 5. maja 2020. godine.

NASA je 16. maja 2020. objavila da je potpisala ugovore za projekat Artemis s mnogim zemljama.

Potpisnice sporazuma su sljedeće države: Angola, Argentina, Australija, Bahrein, Belgija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Češka, Ekvador, Francuska, Njemačka, Grčka, Island, Indija, Izrael, Italija, Japan, Luksemburg, Meksiko, Holandija, Novi Zeland, Nigerija, Poljska, Južna Koreja, Rumunija, Ruanda, Saudijska Arabija, Singapur, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Izvor: Agencije