Na Facebooku i Instagramu djeca sve izloženija seksualnom uznemiravanju

Prema kancelariji državnog tužioca Novog Meksika, Metine društvene mreže postale su tržišta za predatore djece.

Zaposleni u kompaniji Meta su zabrinuti u vezi sa sigurnošću djece, posebno ističući korištenje Messengera, Facebookovog alata za slanje poruka (Reuters - Ilustracija)

Na platformama društvenih mreža Facebooku i Instagramu gotovo 100.000 djece svakog dana izloženo je seksualnom uznemiravanju “na mreži”, pokazuju interni dokumenti kompanije Meta.

U otpečaćenim pravnim dokumentima, koje je kancelarija državnog tužioca Novog Meksika prikupila, opisano je nekoliko optužbi protiv kompanije Meta, uključujući i svjedočenje pred američkim Kongresom krajem prošle godine jednog višeg službenika Mete, prenosi Tanjug.

Njegovi napori da se problem riješi, kako je rekao, ignorisani su, stoji u spisima.

Dokumenti su dio tužbe koju je 5. decembra prošle godine pokrenula kancelarija državnog tužioca Novog Meksika, u kojoj se navodi da su Metine društvene mreže postale tržišta za predatore djece.

Državni Tužilac Raul Torrez, optužio je Metu da omogućava odraslima da pronađu i prevare djecu, ali je kompanija demantirala te tvrdnje, rekavši da one predstavljaju pogrešnu procjenu rada kompanije na osnovu selektivnih dokumenata i izjava.

“Želimo da tinejdžeri imaju sigurno iskustvo na mreži koje odgovara njihovom uzrastu i imamo više od 30 alata koji u tome pružaju podršku njima i njihovim roditeljima”, navodi se u saopštenju kompanije.

‘Sporni’ Messenger

Međutim, dok Meta sa jedne strane tvrdi da je preduzela “značajne korake kako bi spriječila da tinejdžeri dožive neželjeni kontakt, posebno sa odraslima”, u tužbi je, sa druge strane, kompanija optužena za nedovoljno ulaganje u smanjenje seksualizacije na Instagramu. To se, kako piše, može vidjeti po komentarima na sadržaj koje postavljaju maloljetnici.

Dodatno, u tužbi se ističe da su zaposleni u kompaniji Meta zabrinuti u vezi sa sigurnošću djece, posebno ističući korištenje Messengera, Facebookovog alata za slanje poruka, “za koordinaciju aktivnosti trgovine ljudima”.

U prilog tome, u dokumenta je uključen i interni email iz 2017. godine u kome se rukovodstvo kompanije protivi skeniranju Facebook Messengera u potrazi za “štetnim sadržajem” jer bi to, kako piše, stavilo tu aplikaciju kompanije “u nepovoljan položaj” u odnosu na alate drugih, koje bi mogle ponuditi više privatnosti.

Kompanija Meta je u decembru kritizirana zbog uvođenja takozvane end-to-end enkripcije za poruke poslane na Facebooku i preko Messengera, čime se sadržaj poruke skriva od bilo koga osim od pošiljaoca i primaoca.

Uvođenje šifriranih poruka kritizirali su stručnjaci za sigurnost djece, kreatori politike i organi za provođenje zakona rekavši da to ometa napore za spašavanje žrtava trgovine djecom i krivično gonjenje predatora.

Izvor: Agencije