Meteorolozi: Emisije CO2 se nakupljaju brže od potrebnog

Met Office predviđa da će nivo CO2 u maju doseći vrhunac od 426,6 čestica po milionu, što je prema procjenama više nego ikada u posljednjih dva miliona godina.

Klimatski aktivisti upozoravaju da stiže propast, a da je njen uzrok sve veća količina ugljik-dioksida proizvedena ljudskim aktivnostima (EPA)

Ugljik-dioksid (CO2) nakuplja se u atmosferi brže od potrebnog za ograničenje globalne temperature do 1,5 stepen iznad predindustrijskih nivoa, objavila je britanska meteorološka služba (UK Met Office).

To je ograničenje ključni cilj Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine koji se čini sve teže dostižnim.

Met Office predviđa da će nivo CO2 u maju doseći vrhunac od 426,6 čestica po milionu (ppm), što je prema procjenama više nego ikada u posljednjih dva miliona godina, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

‘Procjena za ovu godinu ne pokazuje usporavanje’

Met Office kaže da bi bez biljne i okeanske apsorpcije povećanje CO2 bilo dvostruko veće.

Nakon klimatskog obrasca La Nine smanjena je sposobnost okeana u apsorpciji CO2, što utječe na visoku koncentraciju.

“Ovogodišnji procijenjeni rast koncentracije ugljik-dioksida u atmosferi daleko je iznad sva tri scenarija kompatibilna s ograničenjem na 1,5 stepen”, kazao je Richard Betts, autor procjene Met Officea.

Betts ističe da se “ubrzao porast CO2 u atmosferi u posljednjih šest desetljeća”.

“Da bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 1,5 stepen, nivo gomilanja CO2 u atmosferi trebao bi značajno usporiti u narednim godinama i u potpunosti se zaustaviti prije sredine stoljeća. Procjena za 2024. godinu ne pokazuje usporavanje”, kaže Betts.

Krivac ljudski faktor

Met Office procjenjuje da je trenutno zagrijavanje na razini od oko 1,3 stepeni iznad predindustrijskih nivoa.

Prelazak granice od 1,5 stepeni dogodit će se nakon što to bude prosječna vrijednost u periodu od oko 20 godina.

“Rješenje je takozvana politika neto nulte emisije, usmjerena na smanjenje ljudskih emisija CO2 na nivoe predindustrijske ere kasnih 1700-ih godina”, izjavila je ranije Guus Berkhout, predsjednik Clintela, organizacije koja je inicirala potpisivanje Svjetske klimatske deklaracije.

Izvor: Agencije